Udland

Israel overvejer aktion i Syrien

Israel er parat til at sætte sit militær ind for at sikre, at syriske missiler eller kemiske våben ikke overdrages til præsident Bashar al-Assads allierede i Libanon, den shiamuslimske islamistiske Hizbollah-bevægelse.

"Jeg har instrueret militæret i at øge efterretningsindsatsen og forberedelserne, så vi - om nødvendigt - er klar til at gennemføre en militær operation," siger Israels forsvarsminister Ehud Barak i et tv-interview.

Assad under hårdt pres

Udtalelsen kommer samtidig med, at præsident Assads styre i Syrien er under det hårdeste pres fra oprørerne, siden konflikten begyndte i marts 2011. De seneste dage har der været voldsomme kampe i Damaskus, og mange højtstående militærfok er deserteret.

"Vi holder øje med den mulige overførsel af avancerede våbensystemer, hovedsageligt anti-luftskyts, missiler eller kraftige jord-til-luft missiler, men der er også mulighed for overførsel af kemiske våben fra Syrien til Libanon," siger Barak.

Roligt siden 2006

Hizbollah, der tidligere har modtaget både militær- og økonomisk hjælp fra Syrien og Iran, affyrede i 2006 hundredvis af kortrækkende raketter ind i Israel under den jødiske stats militære offensiv i den sydlige del af Libanon.

Siden den konflikt, har der været roligt på grænsen mellem Israel og Libanon. Israel beskylder Iran og Hizbollah for at være ansvarlig for onsdagens bombeangreb mod israelske turister i Bulgarien.

Angrebet var en del af "en verdensomspændende terrorkampagne, udført af Iran og Hizbollah", som har ramt "et dusin lande på fem kontinenter", sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu.