Udland

Ekspert: Grænse-erobring er en vigtig sejr

Ud over at det er en stor symbolsk sejr for Syriens Frie Hær, at den har indtaget adskillige grænseovergange ind til både Tyrkiet og Irak, er det også en vigtig strategisk sejr.

Sådan lyder vurderingen fra Major Lars Cramer-Larsen fra Forsvarsakademiet.

"Grænseovergange er generelt vigtige strategiske brikker, fordi den, der kontrollerer dem, kontrollerer hvad der kommer ind og ud af landet. Det signalerer militært, at man har kontrol," forklarer han og tilføjer:

Symbolsk sejr

"Det er selvfølgelig en stor symbolsk sejr for dem at kunne sige, at de har kontrollen med de her grænseovergange. Det udstiller al-Assads svaghed og nu kan de mere frit få forsyninger og våben over grænserne."

Samtidig melder nyhedsbureauet Reuters om, at præsident al-Assads soldater har forladt flere af grænsebyerne uden kampe.

Det vides ikke, om soldaterne direkte har deserteret, men under alle omstændigheder er det altid tegn på en svækket hær, når man trækker sig uden kamp, understreger Lars Cramer-Larsen.

"Det siger noget om, at al-Assad ikke har fuld kontrol over sin hær. Det sætter spørgsmålstegn ved hans soldaters loyalitet og udstiller hans svaghed," siger han.

Kampe i Damaskus

Imens Syriens Frie Hær jubler over overtagelsen af grænseovergangene, optrapper kampene i Syriens hovedstad, Damaskus. Her kæmper oprørerne mod al-Assads militær, der benytter sig af både helikoptere og kampvogne.

Ifølge Lars Cramer-Larsen er det en svær kamp for hæren at kæmpe mod "små, lette enheder".

"Det svarer til, at jeg som stor mand står og fægter rundt efter en bi, der flyver rundt om mig. De slår ned et sted, og så flytter sig lynhurtigt igen," siger han og tilføjer, at al-Assads hær slet ikke er trænet til at kæmpe mod den slags oprør.

"Hele hans magtapparat er opstillet i forhold til en mulig invasion fra Israel. Nu står de med en væbnet oprørskamp, som de simpelthen ikke er indstillet på, og derfor kæmper han delvist i blinde."