Udland

Svoger og forsvarsminister dræbt

Den syriske forsvarsminister og flere andre ledende medlemmer af Syriens regering og sikkerhedsapparat blev onsdag dræbt ved et selvmordsangreb i Damaskus, oplyser landets statslige tv.

"Syriens forsvarsminister, general Daoud Rajha, blev dræbt ved selvmordsangrebet på Det Nationale Sikkerhedshovedkvarter i Damaskus," siger det statslige tv.

Lidt senere meldte tv-stationen, at også præsident Bashar al-Assads svoger, Assef Shawkat, er dræbt af bomben.

Shawkat var viceforsvarsminister og tidligere chef for den militære efterretningstjeneste.

En kilde i det syriske sikkerhedsapparat siger til nyhedsbureauet Reuters, at bombemanden var en livvagt i Assads inderkreds.

Den Frie Syriske Hær siger, at den store bag angrebet.

"Dette er den vulkan, som vi har talt om. Den er kun startet," siger en talsmand.

Den syriske hær har udsendt en erklæring, hvor det hedder, at den "er mere fast besluttet end nogensinde før på at konfrontere alle former for terrorisme og hugge enhver hånd af, der skader den nationale sikkerhed".

I en erklæring på Facebook påtager den islamistiske syriske gruppe Liwa al-Islam sig også skylden for angrebet. Den siger, at angrebet var rettet mod "krise-kontrolrummet" i Det Nationale Sikkerhedshovedkvarter i Damaskus.

Sikkerhedskilder siger, at selvmordsbombemanden havde et bombebælte om livet.

"Indenrigsministeren er i live. Hans tilstand er stabil, efterretningschef Hisham Bekhtyar er såret," hed det i de første meldinger om andre af de tilstedeværende.

Ledende embedsmænd siger, at adskillige andre deltagere i et møde på topniveau blev bragt til Al-Shami hospitalet.

Oprørerne har sagt, at de forsøger at erobre kontrollen over hovedstaden, men iagttagere siger, at det er et urealistisk mål. Aktivister insisterer dog på, at det er et "vendepunkt" i den 16 måneder lange opstand mod Assad-styret.

Den syriske hær har sendt kampvogne og helikoptere ind for at angribe oprørerne flere steder i Damaskus.

Regimet har også allerede udpeget general Fahmad Jassim al-Freij som ny forsvarsminister.