Udland

Ekspert: Angreb et alvorligt slag mod Assad

Selv om Syriens præsident, Bashar al-Assad, nok kan finde erstatning for sine dræbte topfolk, så er onsdagens selvmordsbombeangreb i Damaskus et alvorligt angreb mod det syriske regime.

Det vurderer Jørgen Bæk Simonsen, der er lektor ved Carsten Niebuhr Instituttet for Nærorientalske studier. I hans øjne er det en betydelig sejr for Assads modstandere, at det lykkedes blandt andre at dræbe forsvarsministeren.

"Forsvarsministeren er udpeget for halvandet år siden, og har haft en central position i hele det forsøg, regimet har udfoldet på at bekæmpe oppositionen og kritikerne. At han er væk, er selvfølgelig en svækkelse," siger Jørgen Bæk Simonsen og tilføjer:

"For oppositionen er det ubetinget en fantastisk symbolsk sejr, at en af hovedmændene bag hærens brutale nedkæmpelse nu har måttet lade livet i et angreb foranstaltet af oppositionen."

Men selvom forsvarsministeren har spillet en central rolle i nedkæmpelsen af oprøret, vurderer Jørgen Bæk Simonsen alligevel, at han godt kan erstattes.

"Efter min bedste vurdering er det i mindre omfang et spørgsmål om personer. Det alvorlige er, at der er tale om en systemisk brist. Og det er problematisk, for en regulering af systemet er noget helt andet end at udskifte én person med en anden."

Den systemiske brist, han hentyder til, er, at det lykkedes oprørsbevægelsen at rekruttere en af al-Assads egne folk, en bodyguard, til at udføre selvmordsangrebet i den bygning, hvor det nationale sikkerhedsråd holder til.

"Det antyder, at man i oppositionen tilsyneladende har haft held til at rekruttere en person, som regimet har betragtet som loyal. Det er naturligvis noget, som må få inderkredsen omkring præsidenten til at skærpe sikkerheden yderligere," siger han.

Det vil ifølge Jørgen Bæk Simonsen betyde, at regimet får færre ressourcer til at nedkæmpe oprøret.