Udland

Lavine: "Det kunne lige så godt have været mig"

Ni bjergbestigere er omkommet på bjerget Mont Maudit, som man skal passere på vejen op mod Mont Blanc, der er et af de mest populære destinationer for bjergbestigere - også for danskere.

To danskere er således involveret i lavineulykken, men de begge er uskadt, selv om den ene dansker er kommet lettere til skade.

Cathrine Gerding Larsen fra Hjørring kom hjem fra Mont Blanc i mandags, og hun sig nu meget heldig over at være kommet helskindet hjem.

"Det er vildt at tænke på, at det lige så godt kunne have været mig selv. Det er da lidt underligt at høre, at det er sket lige efter, jeg er kommet hjem. Jeg er da lettet over, at jeg ikke selv var der, da det skete. Det er rigtig tragisk," siger Cathrine Gerding Larsen.

Vagter kan gøre meget lidt

Hun kan levende sætte sig ind i den magtesløse situation, de uheldige bjergbestigere har været i.

"Der er selvfølgelig nogle vagter, der går rundt flere steder deroppe, men de kan jo gøre lige så lidt selv, som vi kan, hvis der sker en ulykke. Man er jo de der 3800 meter oppe i luften, så der er ikke meget at gøre," siger Cathrine Gerding Larsen.

Kort om laviner:

* En lavine er et skred af sne, der kan komme op på hastigheder på over 300 km/t.

* Årsagerne til laviner kan være både vind, sol, rim og bjergkrumningen. Som regel er faren for laviner størst ved en bjergstigning på over 25 grader.

* Laviner udløses ofte, når et skråt underlag ikke kan bære det overliggende materiale og derfor begynder at skride under en accelererende proces.

* Bliver man ramt af en lavine, skal man forsøge at holde vejret og lave brystsvømmebevægelser. Derved undgår man sne i lungerne og skaber en luftlomme, der kan sikre, at man får ilt.

* Den internationale lavineskala har fem kategorier, hvor 1 angiver, at der er en meget lille risiko for laviner, og 5 betyder, at der på grund af vedvarende snefald sættes mange spontane laviner i gang, og at sneen er ekstremt ustabil.

* Der findes forskellige typer af laviner. I Europa er en flagelavine den mest almindelige lavine. Den opstår ved, at en stor sneflage river sig løs og glider ned ad bjerget. Den er som en tikkende bombe, der udløses og lynhurtigt kan inddrage en hel bjergside.

Kilder: skisport.dk, danskbjergklub.dk, danski.dk, Dansk Skiforbund.

Det er ikke første gang, der har været ulykker på bjerget, og det var Cathrine Gerding Larsen godt klar over, da hun tog derned.

"Det er noget, der kun sker én gang, og noget, som jeg bare ville opleve. Jeg tror, det er noget, der er så vildt og spændende, at det bare skal opleves. Og så tænker man ikke rigtig over, hvad der kan ske," siger hun.

En af de kvæstede slog alarm

Kort efter klokken 10 torsdag lykkedes det redningsfolk at få de første fem bjergvandrere ført ned af bjerget Mont Maudit, skriver det lokale medie ledauphine.com.

Det var én af de kvæstede, som klokken 5.25 torsdag morgen slog alarm, efter lavinen havde ramt dem.