Udland

Kronologi: Her er striden om Obamacare

USA's Højesteret har torsdag afgjort, at præsident Obamas sundhedsreform er forenelig med den amerikanske forfatning.

Her er en kronologi over den årelange kamp for at få den omfattende reform vedtaget i Washington:

* 1993: Den demokratiske præsident Bill Clinton fremlægger forslag om almindelig sygesikring for alle amerikanere. Det skal ske gennem konkurrerende, private forsikringsselskaber og med offentlig kontrol af priser. Forslaget forkastes - og får end ikke klar opbakning i Clintons eget parti.

* 4. november 2008: Demokraten Barack Obama vælges til præsident efter blandt andet at have lovet en sundhedsreform, som skal nedbringe omkostninger ved at blive syg og stoppe forsikringsselskabers misbrug af den eksisterende situation. Millioner af amerikanere loves sygesikring.

* 5. marts 2009: Obama holder et seminar i Det Hvide Hus om en sundhedsreform. Han lover konkret plan inden årets udgang.

* August 2009: Kongressen formår ikke at leve op til tidsfrist om udspil til lovpakke på området. Modstanden tager til hos Republikanerne. På mange rådhuse i USA samles modstandere af reformplanen, som de fordømmer som "socialisme".

* 9. september: Obama taler i Kongressen om behovet for en sundhedsreform. En republikaner råber "du lyver", da Obama siger, at illegale indvandrere ikke vil nyde godt af en reform.

* 7. november 2009: Repræsentanternes Hus vedtager en særlig version af en reformpakke med spinkelt flertal på 220 mod 215. Kun én republikaner stemmer for, og 39 demokrater stemmer imod.

* 24. december 2009: Senatet vedtager lige akkurat sin version af en sundhedsreform med stemmerne 60-39. (Alle stemmer efter partifarve). Obama skal bruge mindst 60 stemmer for at hindre Republikanerne i at blokere for lovprocessen med særlige procedurer.

* 19. januar 2010: Republikaneren Scott Brown vinder overraskende valget i Massachusetts og erstatter den afdøde demokratiske veteran Edward Kennedy i Senatet. Dermed har Obamas parti ikke længere de 60 pladser, som kan forhindre forhalingsmanøvrer fra oppositionen.

* Februar 2010: Obama fremlægger nyt revideret udspil til plan og mødes med ledende republikanere til et syv timer langt tv-transmitteret "topmøde", som ender uden enighed.

* 22. marts 2010: Sundhedsreformen vedtages i Repræsentanternes Hus med stemmerne 219 mod 212.

* 28. juni 2012: Højesteret afgør, at reformen ikke er forfatningsstridig med stemmerne fem mod fire.