Udland

USA vil udvise færre immigranter

800.000 unge ulovlige indvandrere undgår at blive udvist fra USA. Det har præsident Barack Obama besluttet.

Beslutningen kommer i første omgang til at gælde børn af indvandrere, der er kommet til USA uden indrejsetillad-else, og som opfylder en række krav.

De ulovlige indvandrere skal være und-er 30 år, og de skal være kommet til USA, inden de fyldte 16 år. Desuden må de ikke have begået lovovertrædelser, og de skal enten gå i skole eller have gået i skole i USA.

Opholdstilladelsen er dog tidsbestemt til to år med mulighed for at blive forlænget.

"Dette er ikke amnesti eller immunitet, og det er ikke statsborgerskab," siger Obama ved et pressemøde, hvor han offentliggjorde sin beslutning.

"De er amerikanere i deres hjerte, i deres bevidsthed, ja på alle områder med undtagelser af et, den på papir," fortsætter præsidenten, der tilføjer, at beslutningen vil være en fordel for USA økonomi og forbedre mange indvandreres dagligdag.

Vil vinde stemmer fra den spansktalende del af befolkningen

Beslutningen ses som et forsøg på at vinde den spansktalende del af den amerikanske befolkningen over på sin side forud for præsidentvalget i november.

Langt størstedelen af illegale indvandrere i USA kommer fra spansktalende lande som Mexico. At få lov til at blive i USA for at arbejde eller studere har stor betydning for mange indvandrerfamilier og kan skaffe Obama stemmer.

Hans modkandidat ved præsidentvalget, republikaneren Mitt Romney, har krævet et stop for ulovlig indvandring til USA.

Mellem 2009 og 2011 udviste USA cirka 400.000 personer om året. Cirka dobbelt så mange som under den tidligere præsident George W. Bush.