Udland

Republikaner vinder i Wisconsin

Republikaneren Scott Walker undgik en historisk ydmygelse ved tirsdagens guvernørvalg i Wisconsin. Ifølge de amerikanske tv-stationer NBC og CNN har Walker vundet over demokraten Tom Barrett. Omkring 60 procent stemte for den siddende guvernør.

Et nederlag til Scott Walker ville ha-ve gjort ham til den kun tredje guver-nør i USA's historie, som ekstra-ordinært er blevet afsat af vælgerne. Resultaterne fra 34 procent af valgstederne giver Scott Walker 59 procent af stemmerne sammenlignet med 40 procent til Tom Barrett.

Giver fingerpeg om politiske vinde

Valget følges intenst over hele USA, fordi Wisconsin ventes at blive en af de afgørende slagmarker i præsidentvalget mellem demokraten Barack Obama og republikaneren Mitt Romney.

"Det her vil give et fingerpeg om, hvad vej de politiske vinde blæser i Wisconsin. Det får betydning for præsidentvalgkampen og den nationale politik," siger politisk analytiker Steven Schier tilføjer han.

Offentligt ansatte frataget fagforeningerne

Wisconsin har været skueplads for et af de mest bitre politiske opgør i amerikansk politik i nyere tid, efter at Scott Walker sidste efterår fratog fagforeningerne for offentligt ansatte deres ret til kollektive forhandlinger.

Guvernørens beslutning skabte voldsomt røre i delstaten og resten af USA. Og tirsdagens valg kommer som følge af en underskriftindsamling, som fagforeningerne - der traditionelt støtter Demokraterne - har stået i spidsen for.

Romneys forhåbninger om præsidentpost øges

Sejren til Scott Walker vil øge Mitt Romneys forhåbninger om at overtage Obamas plads i Det Hvide Hus efter valget den 6. november

"Efter aftenens resultat er Demokraterne og Obamas kampagnestab helt sikkert nervøse. Demokraterne i Wisconsin vil være modløse frem til november, mens Republikanerne fortsat er stærke og velorganiserede. Vi har fremdriften på vores side," siger formanden for Det Republikanske Partis nationale komité, Reince Priebus, ifølge nyhedsbureauet AFP.