Udland

Karaktermord på Obama afsløret

Med en stenrig amerikaner i ryggen forsøger en stribe republikanske strateger at rejse en skræmmekampagne mod Barack Obama forud for efterårets præsidentvalgkamp.

New York Times er kommet i besiddelse af et 54 sider langt dokument, der under overskriften "Besejringen af Barack Hussein Obama" udførligt beskriver planen, som i høj grad fokuserer på Obamas forbindelse til præsten Jeremiah Wright.

Obama-familien var i en årrække tilknyttet præstens kirke Trinity United Church of Christ i Chicago, hvilket blev aktuelt i valgkampen i 2008, da tv-stationen ABC-News fandt en række udtalelser fra præsten - blandt andet om terrorangrebet 11. september 2001 - som blev opfattet som anti-amerikanske.

Obama tog afstand fra udtalelserne og meldte sig siden ud af kirken. Men nu skal Obamas forhold til præsten trækkes frem igen og udpensles for den amerikanske befolkning.

McCain ville ikke tillade det

Holdet bag planen er den rige erhvervsmand og grundlæggeren af TD Ameritrade, Joe Ricketts, ejeren af det politiske reklamefirma Strategic Perception, Fred Davis, og tidligere strateger, der stod bag John McCains kampagne ved valget i 2008.

Således skriver de blandt andet, at de nu vil "gøre præcis det, John McCain ikke ville lade os gøre", med henvisning til, at McCain stort set afstod fra beskidte tricks i 08-valget.

Den gang producerede Fred Davis en kampagnevideo, der netop fokuserede på Jeremiah Wrights indflydelse på Obama.

"Hvis nationen havde set den video, ville de aldrig have valgt Barack Obama," citeres Joe Ricketts for at have sagt.

Skal flytte fokus under partikonvent

Men nu skal historien fortælles igen, så folk lærer, hvem Obama i virkeligheden er, mener strategerne.

"Vores plan er at gøre præcis, hvad John McCain ikke ville lade os gøre: Vise verden hvordan Barack Obamas meninger om USA og verden blev formet," skriver de.

"Og hvordan denne vildledte mentor og vores præsidents unge år blandt venstreorienterede intellektuelle har bragt vores land i knæ."

Kampagnen skal efter planen køre lige op til og under det demokratiske partikonvent i Charlotte, North Carolina fra 3.-7. september for at flytte fokus og skabe negativ opmærksomhed om Obama.

En mand og hans formue

Joe Ricketts er ifølge New York Times et eksempel på, hvordan enkeltpersoner forsøger at påvirke præsidentvalget i USA. Han bruger i stigende omfang sine mange millioner på at støtte de konservative kræfter i amerikansk politik og vil tilsyneladende gå langt for at stoppe Obama.

Planen om skræmmekampagnen har således intet med den republikanske præsidentkandidat Mitt Romneys kampagne at gøre og kører uafhængigt af denne.

I Romney-lejren er analysen, at personlige angreb på Obama er for risikable, da de kan give bagslag.

Konklusionen er da også, at vælgerne "endnu ikke er parate til at hade deres præsident" hvorfor kampagnen skal "forklare at kræfter uden for Obamas kontrol, har formet manden og gjort ham til det helt forkerte valg som præsident".

Obamas kampagnestab reagerede på afsløringen i New York Times ved at appellere til folks sympati. Under overskriften "Det er hvad vi er oppe imod" forsøger de at vinde vælgernes gunst.