Udland

Assads luksuskone rammes af EU-sanktioner

Det skal være slut med at gå shop-amok for Asma al-Assad, konen til den syriske præsident, Bashar al-Assad.

EU's udenrigsministre ventes fredag at skrue endnu et nøk op for sanktionerne mod det syriske regime, og her er præsidentens hustru på listen over personer, der står til at få indefrosset sine værdier.

Ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil sanktionerne mod Asma al-Assad få en reel effekt, men også sende et vigtigt signal.

"Det gør en forskel. Under alle omstændigheder tror jeg, alle synes, det er et tegn på retfærdighed, at dem som sidder midt i alt det her og er årsag til den lidelse, der sker, de skal mærke, at det rammer," siger Villy Søvndal.

Får rejseforbud til EU

Samtidig bliver Asma al-Assad formentlig udstyret med et rejseforbud i EU. Hun er dog britisk statsborger, og derfor er det tvivlsomt, om forbuddet vil gælde indrejse i hendes hjemland.

En række e-mails, som britiske The Guardian har offentliggjort, viser, at konen har levet et luksusliv midt under blodsudgydelserne i Syrien. Hun har blandt andet købt smykker, en vase, lysestager og lysekroner for mere end 100.000 kroner i London og Paris.

Foruden rækken af enkeltpersoner ventes en række virksomheder også at blive føjet til sanktionslisten.

"Sanktionerne virker ikke fra den ene dag til den anden, men der er heller ingen tvivl om, at det snerper sammen. Det svier med de her sanktioner," mener Villy Søvndal.

Har tre knapper mere at trykke på

Han mener, at verdenssamfundet ud over sanktionerne har tre andre knapper at trykke på for at få etableret ro og orden i Syrien.

For det første skal der lægges pres på Rusland og Syrien for at tage afstand til Assad-regimet. De har det svært ved "bare at sidde og kigge på", mener Søvndal.

Det andet spor er at sikre humanitær hjælp, og endelig skal man opfordre den syriske opposition til i langt højere grad at stå sammen.

Senest har EU forbudt fragtflyvninger til og fra Syrien, lukket for handlen med visse ædelmetaller og indefrosset den syriske centralbanks aktiver i EU.