Udland

Sakajev er tilbage i København

Akhmed Sakajev, lederen for den tjetjenske eksilregering, er tilbage København for at deltage i en international konference. Det er 10 år efter, at han blev anholdt i København og udløste en dyb diplomatisk krise mellem Danmark og Rusland.

Sakajev skal lørdag deltage i en konference, der skal tage stilling til, hvad de politiske forandringer i Rusland vil betyde for Tjetjenien. Rusland har udsendt en international arrestordre på Sakajev, men hovedpersonen selv tror ikke, at det vil gå som for 10 år siden.

"Nej, jeg forventer ikke at blive anholdt. Jeg venter ikke nogen problemer her," siger han til Ritzau.

"Det er jo ikke et spørgsmål til mig men den danske regering. Jeg tror ikke, at det går på samme måde anden gang. Nu får vi se," siger han.

På mødet i København deltager blandt andre Litauens tidligere præsident Vytautas Landsbergis og politikere fra Østeuropa.

Rusland beskylder Sakajev for at stå bag terrorisme.

Den danske støttekomité for Tjetjenien siger til Ritzau, at de tjetjenske deltagere på konferencen på regulær vis har fået indrejsetilladelse i Danmark.

Da eksiltjetjenerne i 2002 holdt verdenskongres i København, udsendte Rusland via Interpol en anholdelsesordre på Sakajev. Få dage efter blev han varetægtsfængslet af dansk politi.

Justitsministeriet undersøgte de russiske anklager og fandt dem udokumenterede. Knap 40 dage senere løslod dansk politi Sakajev.

Det udløste en alvorlig krise mellem Rusland og Danmark. De diplomatiske forbindelser blev stærkt nedkølet, danske virksomheder klagede over at blive frosset ude af de russiske myndigheder, og den russiske præsident, Vladimir Putin, nægtede at forhandle direkte med den daværende EU-formand, Anders Fogh Rasmussen.

Striden blev først bilagt i efteråret 2009 under et møde i FN mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Dmitrij Medvedev.