Udland

Tantholdt i Syrien: Der er en opgivende stemning

Der er ingen mad, intet vand og ingen strøm.

Det er situationen i det nordlige Syrien, fortæller TV 2 Nyhedernes Rasmus Tantholdt og Simon Borg, der som nogle af de eneste vestlige journalister har fået adgang til det krigshærgede land.

De seneste dage har der været hårde kampe i byen Idlib, som nu er blevet overtaget af præsident Bashar-al-Assads styrker. Og ti km derfra i byen Ma'arrat Misrin rammer bomber og raketter helt tilfældige ofre.

Vi vil hellere dø på fri fod end i deres fangenskab

Beboer i Ma’arrat Misrin

Situationen bliver ikke bedre af, at alle hospitaler i området er overtaget af præsidentens soldater. Derfor bliver de mange sårede behandlet i folks dagligstuer.

"Vi dør i vores eget hjem"

Men det er ikke nemt. En læge fortæller, at der er mangel på medicin.

"Situationen er meget dårlig. Der er ingen hospitaler eller medicin. Selv vat og sprit findes ikke på apotekerne. Selv midler mod betændelse er der ikke på apotekerne. Vi lever under de værste forhold," siger en læge fra byen.

På trods af det kæmper byens indbyggere videre - også selvom det kan ende med at koste dem livet.

"Vi vil blive. Vi vil hellere dø på fri fod end i deres fangenskab. Vi dør i vores eget hjem. Vi forlader ikke vores hjem," siger en af byens beboere.

Opgivende oprørere

Den syriske oprørshær har over de seneste par dage og uger tabt flere afgørende byer til præsidentens hær, og umiddelbart er der ingen udsigt til, at situationen ændrer sig.

"Udsigten til at genindtage nogle af de byer er ikke til stede. De har slet ikke våbnene eller kapaciteten," siger Rasmus Tantholdt.

I stedet vil oprørerne omgruppere i bjergene og begynde en guerillakrig mod præsidentens styrker. Det er en krig, der kan trække ud over flere måneder - måske endda længere. Men allerede nu er oprørerne opgivende.

"Da vi var der, var der en meget opgivende stemning. Civilbefolkningen har levet i de oprørskontrollerede byer i længere tid, og nu frygter de, hvad der vil ske, når - og ikke hvis - Bashar-al-Assads soldater trænger ind i deres byer," fortæller Rasmus Tantholdt og siger, at de civile går en meget usikker fremtid i møde.

"Skal de blive der og leve under Bashar-al-Assads styre? Skal de forvente at blive tilfangetaget eller slået ihjel? Mange vil formentlig flygte, men det er en meget usikker fremtid, de går i møde. Hvis de flygter, så er det måske med udsigten til ikke at kunne komme tilbage igen, før Bashar-al-Assad ikke længere er præsident," siger Rasmus Tantholdt.

Imens kan civilbefolkningen blot se til, mens venner og familie bliver ramt af tilfældige bomber fra præsidentens hær.