Udland

Taliban truer med halshugninger

Taliban truer med at halshugge ameri-kanske soldater som hævn for, at en amerikansk sergent søndag gik amok og dræbte 16 civile i Kandahar-provinsen.

"Det islamiske emirat advarer endnu en gang de amerikanske dyr om, at mujahe-dinerne vil hævne sig på dem og med hjælp fra Allah vil dræbe og halshugge jeres sadistiske, morderiske solda-ter," siger en talsmand for Taliban i en meddelelse. Samtidig gik omkring 2000 universitetsstuderende tirsdag på gaden i den østafghanske by Jalalabad for at protestere mod den amerikanske sergents bersærkergang.

Forbander USA og landets præsident

Med slagord som "Død over USA, død over Obama" forlanger demonstranterne, at soldaten bliver stillet for retten i Afghanistan.

De kræver desuden, at den afghanske præsident, Hamid Karzai, afviser at underskrive en aftale om, at amerikanske rådgivere og muligvis også specialstyrker kan blive i Afghanistan efter 2014, hvor kamptropperne efter planen skal trækkes ud.

"Jihad (hellig krig) er den eneste måde at få de invaderende amerikanere ud af Afghanistan," lyder teksten på et banner.

Den amerikanske ambassade i Afghanistan har advaret sine statsborgere om, at der kan komme voldelige protester efter søndagens skyderi.

Forlod basen og tog på mordtogt

Den sergent, der stod bag søndagens massakre, er anholdt. Han menes at have forladt sin militærbase natten til søndag, hvorpå han gik til en landsby og dræbte de 16 afghanere, der overvejende var kvinder og børn.

En amerikansk embedsmand siger, at den pågældende soldat har pådraget sig en traumerelateret hjerneskade under sin tid i Afghanistan.

Soldaten risikerer dødsstraf for at have udført massakren, siger den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta.