Udland

Massakre skaber ny uro om Afghanistan

Vestlige toppolitikere - lige fra Obama til Villy Søvndal - forsøger i dag at fortolke, hvad en amerikansk soldats massakre på 16 civile i Afghanistan kommer til at betyde for Afghanistan-indsatsen.

USA's præsident Barak Obama advarer mod at fremskynde tilbagetrækningen på grund af vrede, afghanske reaktioner:

"Det er vigtigt for os, at vi sikrer, at vi kommer ud på en ansvarlig måde, så det ikke ender med, at vi skal ind igen," siger Obama.

Tysklands kansler Angela Merkel og Nato's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen siger ligefrem, at situationen i Afghanistan kan betyde, at vestlige kamptropper skal blive længere end til 2014:

"De fremskridt der sket i landet, er langt fra tilstrækkelige," siger Angela Merkel under et besøg i Afghanistan.

Herhjemme fastholder udenrigsminister Villy Søvndal, at tilbagetrækningen af de danske soldater skal følge tidsplanen.

Han siger - som en af de første vestlige toppolitikere - at vi måske må acceptere, at hårdt tilkæmpede resultater i Afghanistan kan gå tabt:

"Vi må allerede nu se i øjnene, at et fredeligt, stabilt og demokratisk Afghanistan med et styre, der respekterer det enkelte menneskes rettigheder, vil tage mange år"," siger Villy Søvndal til Politiken.

Den amerikanske sergent, der søndag dræbte civile 16 landsbybeboere i Kandahar, er stadig tilbageholdt på en base i Afghanistan.

USA afviser katagorisk afghanske krav om at soldaten bliver udleveret til retsforfølgelse i Afghanistan. Til gengæld gør USA klart, at soldaten risikerer dødsstraf efter amerikansk militærlovgivning.

"Amerikansk militær har meget effektive midler til at klare denne type forbrydelser, " siger en talsmand.

Soldatens navn tilbageholdes indtil videre, men der er tale om en sergent med stor militær erfaringer. Blandt andet har han flere gange været udsendt til Irak.