Putins sejr kan hjælpe Assad

Da Ruslands nyvalgte præsident Vladimir Putin stod med våde øjne foran Kreml efter valgsejren søndag, var det ikke et udtryk for sorg over Syriens blodbad mod civilbefolkningen.

Og med Putin kan Syriens diktator Assad føle sig mere sikker i sadlen, mener ekspert.

"Ruslands linje i forhold til Syrien er ganske klar, og måske endnu klarere med valget af Putin til præsident," siger Karsten Jakob Møller - Ruslands-ekspert fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Spørgsmål: Men Kinas opblødning over for Syrien kan presse Putin?

"Der er sket en opblødning i den kinesiske holdning. Kineserne bryder sig ikke om at være på konfliktkurs med Den Arabiske Liga og har derfor været ude og forklare sig. Hvis de bløder mere op over for Syrien, kan det gøre den russiske position vanskelig. Kineserne kan i allerhøjeste grad blive et problem for Putin," siger Karsten Jakob Møller, der er leder af DIIS's forskningsafdeling for Forsvars- og Sikkerhedspolitiske studier.

Han tilføjer, at Rusland plejer sine interesser i Syrien, som ikke mindst er en våbeneksport til milliarder af kroner og en flådebase, der er russernes eneste fodfæste, som giver dem adgang til Middelhavet.

"Rusland varetager sine interesser i Syrien, og de varetager dem bombastisk. Der er stor økonomiske interesser med våbeneksport på spil. At Syrien myrder løs på civilbefolkningen, har russerne ingen problemer med," siger Karsten Jakob Møller.

Skulle Kina bløde så meget op overfor Syrien, at Ruslands position svækkes, ved Putin, også hvad han skal gøre.

"Putin vil være pragmatiker nok til at lægge et kursskifte. Hvis Ruslands position undermineres ved at fastholde standpunktet mod Syrien, vil han så småt begynde at ændre signaler," siger Karsten Jakob Møller.