Udland

Såret Syrien-fotograf: Værste jeg har set

Den franske fotograf Paul Conroy har i sin tid som fotograf arbejdet i adskillige krigszoner, men han har aldrig oplevet noget så voldsomt som det bombardement, oprørsbyen Homs i Syrien er udsat for.

Det fortæller fotografen, efter han i tirsdags blev smuglet ud af byen, hvor han selv er blevet såret under et raketangreb.

"Det er ikke en krig, det er en massakre," siger Paul Conroy fra en hospitalsseng i det centrale London til Sky News.

"Jeg har arbejdet i mange krigszoner, men jeg har aldrig set eller været i så voldsomt et bombardement," siger han.

De går systematisk gennem boligområder

Conroy er såret i benene, men har det godt efter omstændighederne.

"Jeg har selv arbejdet ved militæret, så jeg kan genkende mønstret: De går systematisk gennem boligområder med den slags ammunition, der bruges i kamzoner," siger fotografen.

Paul Conroy er en af de mediepersoner, som har været tættest på uroen i Homs, hvor et raketangreb slog to andre journalister ihjel, blandt andet den rutinerede korrespondent Marie Colvin, som arbejdede på Sunday Times.

En massakre på mænd, kvinder og børn

"Jeg ved ikke, hvorfor vi bare ser på det ske. Det er ikke en krig. Det er en massakre. En massakre på mænd, kvinder og børn," siger Paul Conroy om situationen i Syrien.

Han er ikke i tvivl om, hvad beboerne i Homs vil sige til Vesten:

"Send hjælp. De har brug for hjælp. De har brug for, at der sker noget. Vi kommer til at sidde tilbage med skammen og se på det ske - ligesom i Srebrenica og Rwanda. Det er ikke for sent, men der er brug for, at nogen gør noget. Ellers: Glem det. Så kommer vi til at se en massakre, der slet ikke kan måles," siger Paul Conroy.

Trods meldinger om, at mange mennesker er flygtet fra Homs, lever mange stadig i deres bombede huse og venter bare på at dø, siger fotografen.

Homs er Syriens tredjestørste by med omkring en million indbyggere. Før oprøret begyndte blev det anslået, at omkring 100.000 boede i bydelen Baba Amro.

Baba Amro har siden den 4. februar været under intense angreb, der har kostet hundredvis af mennesker livet.