Rusland lægger afstand til Syrien

Det syriske regime har færre og færre venner på den internationale scene.

En af deres tætteste og mest magtfulde allierede, Rusland, har hidtil stået last og brast med Assad-styret.

Men der lader til at være grøde i de russiske synspunkter.

Premierminister Vladimir Putin benægter i al fald, at der er noget særligt forhold mellem Moskva og styret i Damaskus, hvor den hårdt kritiserede præsident Bashar al-Assad klynger sig til magten.

"Vores mål er ikke at hjælpe en af parterne. Hverken de syriske myndigheder eller den bevæbnede opposition. Målet er at opnå en forsoning," lyder det fra Putin.

"Vi har ikke noget særligt forhold til Syrien," tilføjer han.

Rusland vakte ellers vrede over store dele af verden, da de blokerede for en resolution i FN's Sikkerhedsråd, der fordømte Assad-regimets brutale fremfærd mod oprørerne i landet. Kina nedlagde også veto.

Nu opfordrer Putin til våbenhvile i den blodige konflikt mellem regeringsstyrkerne og oprørerne, som skønnes at have kostet mere end 7500 menneskeliv.

Ifølge Putin ønsker russerne, at de stridende parter sætter sig ved forhandlingsbordet og kommer frem til "acceptable betingelser for en våbenhvile" og "gør en ende på de menneskelig tab", lyder det.

På vej ind til EU-topmødet fredag sagde den britiske premierminister, David Cameron, at det "kriminelle" syriske styre vil blive holdt ansvarlig for sine forbrydelser mod menneskeheden.

"Uanset hvor lang tid det tager, vil der komme en dommens dag for dette gyselige regime," lød det fra den britiske leder.

Det ventes, at EU's stats- og regeringschefer vil indføre flere sanktioner mod Assad-styret i løbet af fredagen.