Røde Kors kommer ind i Syrien

I mere end tre uger har regimet bombarderet bydelen Baba Amro i Homs, mens Røde Kors og andre humanitære organisationer har kæmpet intenst for at få adgang til at hjælpe de sårede og nødlidende syrere.

Torsdag aften bar de intense bestræbelser endelig frugt. Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) meddelte, at de syriske myndigheder endelig har givet tilladelse til, at Røde Kors og søsterorganisationen Røde Halvmåne får adgang til Homs.

Det sker fredag, hvor de to hjælpeorganisationer vil bringe mad og medicin ind i byen og evakuere de sårede. Det siger en talsmand i ICRC's hovedkvarter i Genève.

Organisationen har siden 21. februar forhandlet med både myndigheder og oprørere om at få adgang til Baba Amro. Sikkerheden skal dog være i orden, før Røde Kors fredag rykker ind i byen.

- Vi vil forsøge at komme ind i bydelen, men vi må vurdere det i forhold til sikkerheden, siger Leni Stenseth, udenlandschef i Norges Røde Kors, til det norske medie dagbladet.no.

- Vi vil have vand, mad og medicin med. Der har været voldsomme kampe i Baba Amro, og vi antager, at skaderne er store. Erfaringer fra tilsvarende situationer viser, at behovet for hjælp er stort, og at det haster, siger han.

Han glæder sig over udsigten til at kunne hjælpe syrerne.

- Vi ved, at mange er fanget i deres huse. Det er sandsynligt, at rigtig mange er ramt af volden, og derfor er det positivt, at vi har fået grønt lys til at gå ind, siger Leni Stenseth.

Homs er Syriens tredjestørste by med omkring en million indbyggere. Før oprøret begyndte blev det estimeret, at omkring 100.000 boede i bydelen Baba Amro.

Men mange er flygtet de seneste måneder, og det er uklart, hvor mange der fortsat bor i byen.

Baba Amro har siden den 4. februar været under intense angreb, der har kostet hundredvis af mennesker livet. Torsdag aften lød meldingen fra aktivister og iagttagere, at kampene torsdag har kostet mindst 17 mennesker livet.

/ritzau/