Udland

Assad og Syriens magthavere slås for livet

Syriens magthavere omkring præsident Assad vil kæmpe til den bitre ende for at beholde deres position.

Syriens alawitter, der har præsident Bashar al-Assad som det mest fremtrædende medlem af den shiamuslimske sekt, vil ifølge iagttagere kæmpe til den bitre ende for at holde sig ved magten.

Alawitterne, der kun udgør omkring 12 procent af Syriens 22 millioner indbyggere, har alt at tabe og ikke så meget at vinde, påpeger flere eksperter.

- Alawitterne er bange for, at sunnimuslimerne får overtaget, siger Fabrice Balanche, som leder forskningsgruppen Gremmo i Lyon i Frankrig.

- Vi er ved et "point of no return". Regimet i Damaskus ved, at det enten må knuse oppositionen. Ellers må det selv falde, siger Balanche.

Hvis det sker, vil alawitterne være trængt op i et hjørne uden at have ret mange andre muligheder end at søge op i bjergene og forskanse sig dér, søge i eksil eller risikere udslettelse, lyder en udbredt vurdering.

Indtil nu synes Assad-regimet fast besluttet på at nedkæmpe opstanden, der truer med at gøre det af med alawitterne, som hovedsageligt lever i Syrien, Libanon, Tyrkiet og Golan-højderne.

Alawitterne har nydt godt af, at Assad-familien har siddet på magten i over 40 år, men der er under oprøret siden sidste forår sket en polarisering, som gør det svært at undgå nye blodsudgydelser.

- Syriens eliteenheder i militæret er enten alawit-soldater, som kæmpede sammen med Frankrig under krigen i Algeriet, eller også er de under alawitternes kontrol.

- De vil kæmpe til det sidste for at redde deres eget skind, siger Balanche.

Thomas Pierret, der underviser i mellemøststudier på Edinburghs Universitet, mener også, at modstandere af Assads regime vil hævne sig på alawitterne og knuse dem, hvis de kommer til magten.

- Der er en risiko for, at alawitterne simpelthen vil blive udslettet, siger han.

Alawitterne har længe været foragtet af sunnimuslimerne, som er blevet styrket i det meste af Mellemøsten under Det Arabiske Forår.

/ritzau/