Udskældt bankdirektør bøjer sig

Stephen Hester, øverste direktør for Royal Bank of Scotland, vil ikke få udbetalt en bonus for sin indsats for banken i det forgangne år. Det oplyser Royal Bank of Scotland søndag. Dermed bøjer banken og Hester sig for de seneste dages kritik af den gyldne ordning.

Nyheden om, at Hester stod til at modtage en bonus i form af aktier i banken til en værdi af over otte millioner kroner, udløste voldsom kritik fra både fagforeninger og oppositionspartiet Labour.

Finansverdenens traditionelle store bonusudbetalinger til ledende medarbejdere har siden finanskrisen brød ud i 2008 været genstand for stor offentlig debat.

Fast årsløn på 10 millioner

Selv om Hester kun stod til at modtage en bonus, der var halvt så stor som året før, så fik nyheden debatten om de forgyldte bankdirektører til at blusse op igen. I forvejen har Hester en fast årsløn på 1,2 millioner pund eller tæt på 10 millioner kroner.

De britiske skatteborgere ejer 82 procent af Royal Bank of Scotland, som var blandt de pengeinstitutter, der var tæt på at kollapse under finanskrisen. Staten trådte til med milliardhjælp og sikrede sig samtidig hovedparten af aktierne i banken.

Royal Bank of Scotland har siden finanskrisen afskediget tusindvis af medarbejdere. I den seneste fyringsrunde tog banken afsked med 4000 ansatte.

På hvilken planet bor han?

Lederen af Labour, Ed Miliband, opfordrede i sidste uge premierminister David Cameron til at tage affære.

"Han har i månedsvis lovet at gribe ind over for ekstravagante bonusser og direktørlønninger, og nu har han nikket ja til en bonus på en million pund," sagde Miliband, der blev støttet af David Fleming fra den største britiske fagforening, Unite.

"På hvilken planet bor Stephen Hester og hans kumpaner? Hvordan kan den højest placerede i Royal Bank of Scotland, der er ansvarlig for fyringen af 21.000 ansatte, blive belønnet på denne måde," sagde Labour-lederen.