Udland

Helle Thorning: Kæmper med Polen

Når eurolandene mødes til topmøder og drøfter finanspagten, skal Danmark og andre ikke-eurolande have lov at være med. Det er Danmark og Polen enige om, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forud for det ekstraordinære EU-topmøde i Bruxelles.

Diskussionen om, hvorvidt lande uden for euroen skal have lov at deltage i eurolandenes topmøder, er blevet en varm kartoffel, efter den polske premierminister, Donald Tusk, har sagt, at han ikke kan acceptere finanspagtens nuværende form.

I det seneste udkast står der nemlig, at ikke-eurolande får lov at deltage i mindst ét af de 17 eurolandes topmøder. Det fremgår samtidig, at eurozonens lande vil afholde mindst to årlige topmøder.

Men står det til Thorning, så modtager Danmark som fremtidig deltager i finanspagten altså en invitation til eurolandenes møder, hver gang pagten er et punkt på dagsordenen.

"Jeg har en vis forståelse for, at eurolandene stadig har noget, de skal gøre for sig selv. Men når eurolandene diskuterer finanspagten, så er det vel rimeligt, at dem, der er med til at ratificere finanspagten, er med til møderne. Det har Danmark kæmpet for side om side med Polen, og det håber vi på at finde en løsning på i dag," lyder det fra Helle Thorning-Schmidt.

Derfor vil statsministeren argumentere for, at ikke-eurolande får lov at sidde med ved "visse af topmøderne".