Udland

Folkeafstemning afhænger af aftale

Dansk Folkeparti kræver en folkeafstemning om finanspagten, fordi regeringen vil lade EU-domstolen idømme Danmark bøder, hvis ikke pagten bliver skrevet ind i dansk lov.

Men flere eksperter fastslår, at det er alt for tidligt at afgøre det spørgsmål. Den endelige aftaletekst om finanspagten er nemlig ikke på plads endnu, og det er nuancerne i den, der afgør, om pagten skal til afstemning.

Sådan lyder det fra Peter Nedergaard, professor ved Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet og juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet.

"Vi er nede i nogle spørgsmål, hvor man skal være varsom med at konkludere noget som helst, før vi har den endelige tekst," siger Peter Pagh og fortsætter:

"Jeg er bestemt ikke enig med dem, der siger, at det med sikkerhed er en overtrædelse, men jeg er heller ikke enig med dem, der siger det ikke er."

Ifølge Peter Nedergaard er der tale om et meget kompliceret spørgsmål, som skal vurderes på en meget fin vægt i Justitsministeriet, hvor ministeriets jurister vil holde finanspagten op mod grundloven.

Og der kan den endelige vurdering falde til begge sider alt efter, hvad der konkret kommer til at stå i aftalen, vurderer Peter Pagh.

Han peger på, at hvis der bliver åbnet for, at Folketinget kan sagsøges, hvis man vedtager en finanslov, der ikke lever op til EU's budgetkrav, så kan det føre til en folkeafstemning.

"Så er vi nok kommet derhen, hvor der er tale om suverænitetsafgivelse. For man har ikke tidligere kunnet sagsøge Folketinget af den årsag," siger Peter Pagh.

Men den endelige aftaletekst kan også sagtens ende med ikke at indeholde suverænitetsafgivelse, siger Peter Pagh.

Udkastet til den nye finanspagt åbner for, at EU-domstolen kan idømme bøder på op til 0,1 procent af bruttonationalproduktet til lande, der ikke har skrevet de nye stramme budgetkrav ind i deres nationale lovgivning.

Thorning siger, at regeringen selvfølgelig skal sørge for, at ændre lovgivningen, så der slet ikke bliver grund til at idømme Danmark bøder.