Udland

Her er Nordkoreas nye leder

Nordkoreas 69-årige leder Kim Jong-Il afgik lørdag ved døden. Nu forventes det, at hans yngste søn, Kim Jong-Un, skal overtage magten i landet.

Kim Jong-Un omtales her mandag morgen af Nordkoreas statslige nyhedsbureau KCNA som "den store efterfølger".

Samtidig opfordrer de statslige medier i Nordkorea befolkningen i det hermetisk lukkede land til at slutte op om Kim Jong-Un som landets leder.

"Alle partimedlemmer, militærfolk og befolkningen bør trofast følge lederskabet af kammerat Kim Jong-Un," hed det ifølge BBC i en meddelelse fra det nationale, nordkoreanske nyhedsbureau, KCNA.

Gik på kostskole i Schweiz

Regimet i Nordkorea har siden 2010 forberedt en magtovertagelse af Kim Jong-Un, der menes at være sidst i 20'erne. Kim Jong-Il overtog selv magten, da hans far, Kim Il-Sung, døde i 1994.

Kim Jong-Un er formentlig født i 1983 eller 1984. Han har gået på kostskole i Schweiz, hvor han var indskrevet under falsk navn.

Personale og venner på skolen husker ham som en genert dreng, der kunne lide at stå på ski og se film med actionhelten Jean-Claude Van Damme.

Sidste år fik sønnen topposter i kommunistpartiet og blev gjort til firestjernet general på trods af, at han ikke har nogen militær erfaring.

"En stærk og ubarmhjertig leder"

Ved den anledning blev han præsenteret for offentligheden ved en stor militærparade. Indtil da var han aldrig tidligere blevet nævnt ved navn i Nordkoreas officielle medier.

"Jong-Un har potentialet til at blive en stærk og ubarmhjertig leder. Han er en ledertype," siger analytiker Cheong Seong-Chang fra Sejong-instituttet i Sydkorea.

urn:tv2:cms:i2:video-clip:28287117

Siden præsentationen har han konstant været ved sin fars side og er tilsyneladende aktivt involveret i statslige anliggender.

En af de få personer, der har været tæt på familien, er Kenji Fujimoto, der tidligere har været Kim Jong-Ils personlige sushikok.

I sine erindringer skriver Fujimoto, at Kim Jong-Un er "som snydt ud af næsen på sin far hvad angår ansigt, kropsform og personlighed".

urn:tv2:cms:i2:video-clip:21409520