Udland

Korruption forværrer EU's kreditkrise

EU's kreditkrise er blevet forværret, fordi Grækenland og Italien ikke er gode til at bekæmpe korruption.

Korruption spænder ben for EU's mange forsøg på at stoppe kreditkrisen i eurozonen, siger korruptionsvagthunden Transparency International (TI).

Særligt Grækenland og Italien kritiseres for deres ringe evne til at standse embedsmisbrug, sorte penge og bestikkelse.

Det økonomiske drama i EU er opstået "delvist på grund af offentlige myndigheder manglende evne til at bekæmpe bestikkelse og skatteunddragelse, som er primære drivkræfter i gældkrisen", siger TI.

På en skala, hvor nul er lig voldsom korruption og ti er lig lav korruption får Italien karakteren 3,9 og Grækenland 3,4, hvilket rangerer dem som henholdsvis nummer 69 og 80 på listen, der rummer 182 lande.

Robin Hodess, researchchef hos TI, siger at eurozonens krise "viser ringe økonomisk styring, mangel på gennemsigtighed og fejlagtig brug af offentlige midler".

- Der er en stærk sammenhæng mellem en ringe præstation i forhold til opfattelsen af korruption og bredere problemstillinger omkring den økonomiske styring, siger han.

Globalt er krigshærgede Somalia og kommunistiske Nordkorea de mest korrupte lande med en score på 1,0.

I øjeblikket kan Italien kun afsætte eksempelvis treårige statsobligationer ved at give en rente på tæt ved otte procent. Det betyder, at landet bevæger sig på grænsen til at skulle søge en hjælpepakke fra EU og IMF.

/ritzau/AFP