Udland

"Italien ved at miste sin suverænitet"

Italienerne går en meget hård fremtid i møde, hvor landet reelt har mistet sin økonomiske suverænitet. Det vurderer TV 2's internationale korrespondent, Svenning Dalgaard.

"Situationen er så alvorlig, at man må konstatere, at Italien er i færd med at miste sin økonomiske suverænitet. Det er simpelthen ikke et land, der kan gøre hvad det vil. Det er ikke et land, som nogen har tillid til," siger Svenning Dalgaard, der vurderer, at situationen i Italien er tæt på at være lige så alvorlig som i Grækenland.

"Det er meget tæt på. I dag har Den Europæiske Centralbank købt op i meget store mængder af italienske gældsbeviser; både de tiårige, men også de korte toårige lån, og alligevel suser renten op igennem loftet," siger han.

Renten på de tiårige statsobligationer steg i dag til over syv procent. Det vurderes at være grænsen for, hvad der er bæredygtigt i det lange løb. Det var netop, da renten nåede det niveau, at Grækenland, Ir­land og Portugal måtte bede omverdenen om hjælp. Det høje renteniveau betyder, at Italien får meget svært ved at låne penge i udlandet.

"De internationale storbanker siger ifølge Financial Times, at det ikke hjælper noget, at Berlusconi har sagt, at han vil træde tilbage, og derudover er der ikke rigtig nogen, der tror på, at parlamentet vil kunne levere en løsning, der vil kunne løse landets økonomiske problemer. Hvis man ikke gør det senest på tirsdag, hvor der skal stemmes i parlamentet, må man regne med, at Italien må komme krybende på knæene og bede om en hjælpepakke fra EU," siger Svenning Dalgaard.

Den italienske præsident Napolitano siger i dag, at Italien vil vedtage en økonomisk krisepakke inden for få dage.

"EU's udsendte folk kigger lige så skarpt i bøgerne som de gjorde i Grækenland, og vi ser nu et indgreb i Italiens økonomiske suverænitet, som vi ellers kun ser i lande, der er lige så langt ude, som Grækenland er i øjeblikket," siger Svenning Dalgaard.

Den italienske gæld er større end Grækenland, Irland og Spaniens tilsammen.