Berlusconi - manden med de ni liv

Selv om Italiens ministerpræsident Silvio Berlusconi har overlevet adskillige kriser i sin politiske karriere, så tyder alt på, at den nu nærmer sig sin afslutning.

Italien er kommet i søgelyset på finansmarkederne. Adskillige lande og italienerne selv har mistet tilliden til ministerpræsidenten.

Silvio Berlusconi

- Født 29. september 1936 i Milano.

- Italiensk regeringschef, medieejer, ejer af fodboldklubben AC Milan.

- Berlusconi er mange-milliardær, Italiens rigeste, og per 2010 den 74. rigeste person i verden.

- Dannede sit eget parti Forza Italia (Fremad Italien/Italiens Styrke).

- Silvio Berlusconi har som den første italienske regeringschef siden 2. verdenskrigs afslutning formået at holde sin regering samlet i mere end et år.

- Silvio Berlusconi har kontrol med næsten alle medier i Italien. Han ejer selv flere af de store tv-stationer og som regeringschef har han kontrol med de statsejede stationer.

- Udover sin næsten totale dominans på tv-området ejer Berlusconi en lang række aviser og blade.

- Efter valget i Italien i 2006 måtte Berlusconi afgive posten som ministerpræsident til Romano Prodi.

- Romano Prodis regering måtte give op i 2008. Ved valget 13.-14. april vandt Berlusconis højrekoalition, og den 8. maj blev han ministerpræsident for tredje gang.

- Har været anklaget i en række sexskandaler, beskyldt for korruption, skatteunddragelse og bestikkelse af politi. Han er blevet dømt i flere omgange, men har altid undgået straf.

Men selv om kritikken er hård, så er der ingen, der kan beskylde den 75-årige Berlusconi for at være kedelig. Han har sat et tydeligt mærke i den italienske historie med sine mange farverige udtalelser og handlinger.

Her er et udpluk af Berlusconis overraksende udtalelser og handlinger i sin embedsperiode.

Oktober 2001: Berlusconi udløser vrede i den muslimske verden, da han siger, at Vesten bør være bevidst om sin egen overlegenhed.

September 2002: På et spørgsmål om, hvorfor politiet brugte vandcykler, da de forsøgte at redde illegale indvandrere, svarer Berlusconi, at vandcykler til tider fungerer udmærket, og at ligene i hvert fald ikke klagede.

Oktober 2002:Berlusconi udtaler på et løssluppent pressemøde følgende om statsminister Anders Fogh Rasmussen. "Han er næsten den smukkeste premierminister i Europa. Jeg tror jeg vil præsentere ham for min kone".

December 2002: Han siger om afskedigede ansatte i bilkoncernen Fiat, at i hvert fald de dygtigste af dem vil kunne finde nyt arbejde, mĂĄske et sort arbejde.

Juni 2003: Berlusconi siger under en korruptionssag mod ham, at han mĂĄske er en smule mere lige end andre borgere, fordi 50 procent af italienerne har givet ham det ansvar at regere landet.

Juli 2003: Berlusconi sammenligner et tysk medlem af Europa-Parlamentet med en fangevogter i en nazistisk koncentrationslejr.

September 2004: Han siger om Benito Mussolini, Italiens diktator under Anden Verdenskrig, at Mussolini aldrig slog nogen ihjel. Han sendte dem pĂĄ ferie i internering.

Juni 2005:Berlusconi udløser en mindre diplomatisk krise mellem Italien og Finland, da han åbenlyst kritiserer finsk mad. Efterfølgende bad Finlands udenrigsminister Italiens ambassadør om en forklaring. Og i Fin-land opfordrede en borgergruppe til boykot af italienske varer.

Marts 2006: Berlusconi lagde luft til oppositionen, de hjemlige kommunister, ved at påstå, "at folk i Mao Zedongs kommunistiske Kina kogte deres spædbørn og brugte dem som gødning på markerne."

November 2008: Kort efter at Barack Obama havde vundet præsidentvalget i USA sagde Berlusconi, at Obama er "ung, han er smuk, og han er solbrændt".

Januar 2009: I et offentliggjort referat af ministerpræsidentens telefonsamtaler praler Berlusconi af, hvordan kvinder var vilde efter at tilbringe en nat sammen med ham, "der var 11 af dem, men jeg tog kun otte, fordi jeg ikke kunne klare mere."

September 2011:Silvio Berlusconi har under en telefonaflytning angiveligt fyret en lummer joke af om sin tyske ministerkollega Angela Merkel. Ifølge udenlandske medier kaldte han hende en "ukneppelig flæskerøv".

Oktober 2011:Berlusconi tog et smugkig på Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) bagdel, da de to mødtes til EU-topmøde i Belgien.