Berlusconi lover: Jeg gĂĄr snart af

Italiens ministerpræsident, Silvio Berlusconi, vil træde tilbage, efter at hans regering har vedtaget en række vigtige økonomiske reformer, som den har lovet EU. Det meddelte det italienske præsidentkontor i aften.

Meddelelsen kommer, efter at Berlusconi i aften havde et møde med præsident Giorgio Napolitano.

Berlusconi bekræftede kort efter, at han vil træde tilbage efter vedtagelsen af nye reformer, men sagde samtidig, at han så et nyt parlamentsvalg som den eneste udvej.

Ifølge BBC lægger meddelelsen op til, at Berlusconi kan træde tilbage om et par uger eller måske om en måned. Men også, at han forsøger at vinde tid i bestræbelserne på at holde sig ved magten.

Dagen igennem havde der ellers været forlydender om, at Berlusconi ville træde tilbage allerede i aften.

Disse forlydender tog til, efter at det i eftermiddag ikke lykkedes den 75-ĂĄrige regeringschef at samle et absolut flertal ved en budgetafstemning i parlamentet.

Berlusconi vinder tid

Kun 308 medlemmer stemte for Berlusconi, mens 321 undlod at stemme. Et enkelt medlem valgte at stemme blankt.

Det kræver 316 mandater for at mønstre et absolut flertal i parlamentet.

Dermed er flertallet for Berlusconis skrøbelige koalitionsregering væk.

Oppositionens leder, Pier Luigi Bersani, krævede efter afstemningen, at Berlusconi træder tilbage.

"Jeg beder dig, hr. premierminister, med al min kraft, at du omsider tager bestik af situationen ... og træder tilbage, lyder hans appel ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Presset på Berlusconi for at få ham til at træde tilbage har været støt voksende de seneste dage, hvor italiensk økonomi er forværret.

"Det kan godt tage op imod en måned at få gennemført reformerne, som EU og IMF har krævet, at Italien gennemfø-rer," fortæller TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen fra Rom.

Silvio Berlusconi blev første gang valgt til ministerpræsident i Italien i 1994. Han har siddet i flere perioder.

Han er den italienske leder, der har siddet længst tid på posten siden Anden Verdenskrig.

Ifølge de kilder, som TV 2's Ulla Terkelsen har talt med her til aften, kan man ikke stole på Berlusconis udmelding om, at han vil gå af.

Silvio Berlusconi

- Født 29. september 1936 i Milano.

- Italiensk regeringschef, medieejer, ejer af fodboldklubben AC Milan.

- Berlusconi er mange-milliardær, Italiens rigeste, og per 2010 den 74. rigeste person i verden.

- Dannede sit eget parti Forza Italia (Fremad Italien/Italiens Styrke).

- Silvio Berlusconi har som den første italienske regeringschef siden 2. verdenskrigs afslutning formået at holde sin regering samlet i mere end et år.

- Silvio Berlusconi har kontrol med næsten alle medier i Italien. Han ejer selv flere af de store tv-stationer og som regeringschef har han kontrol med de statsejede stationer.

- Udover sin næsten totale dominans på tv-området ejer Berlusconi en lang række aviser og blade.

- Efter valget i Italien i 2006 måtte Berlusconi afgive posten som ministerpræsident til Romano Prodi.

- Romano Prodis regering måtte give op i 2008. Ved valget 13.-14. april vandt Berlusconis højrekoalition, og den 8. maj blev han ministerpræsident for tredje gang.

- Har været anklaget i en række sexskandaler, beskyldt for korruption, skatteunddragelse og bestikkelse af politi. Han er blevet dømt i flere omgange, men har altid undgået straf.

"Man tror, at han vil "keep the show on the road", så længe han overhovedet kan. Men det er dog et udspil på den måde, at han åbenbart også selv leger med tanken om, at der findes et liv for Italien efter Berlusconi. Men dét, at der går noget tid, tror man, at han kan finde på hvad som helst," siger Ulla Terkelsen fra Rom.