Udland

Libyen dæmper sharia-udmelding

Libyens nationale overgangsråd arbejder på at få en ny overgangsregering på plads inden for to uger, og landets midlertidige leder afviser, at det nordafrikanske land vil indføre et strengt islamistisk styre.

"Jeg vil gerne forsikre det internationale samfund om, at vi libyere er muslimer, men moderate muslimer," siger Mustafa Abdel Jalil, som søndag erklærede, at sharia-love skal være udgangspunkt for en ny lovgivning i landet.

EU: Libyen skal respektere menneskerettighederne

Udtalelsen har fået vestlige politikere til at udtrykke frygt for, at Libyen fremover skal styres ud fra den strenge islamiske straffelov.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, er blandt de vestlige ledere, som har krævet, at Libyen må respektere menneskerettighederne, også når og hvis landet indfører sharia. Frankrig har også varslet, at det vil følge nøje med i udviklingen omkring menneskerettighederne i landet.

Valgt vil finde sted inden for otte måneder

Ved en ceremoni søndag, hvor befrielsen af Libyen blev fejret, opfordrede Jalil libyerne til "tolerance, forsoning og tilgivelse" i tiden frem til frie, demokratiske valg, som han forventer vil finde sted inden for otte måneder.

Titusindevis af mennesker, mange viftende med Libyens nye flag, var samlet på Kish-pladsen i Benghazi for at fejre det nordafrikanske lands frihed efter en lang og blodig kamp, hvor erobringen af Muammar Gaddafis fødeby, Sirte, markerede afslutningen af den militære kamp, der blev støttet af Nato.