Udland

Kanonvalg til Tunesiens Per Ørum

Hvis Per Ørum var tuneser, ville hans parti være det mest populære blandt befolkningen i det Nordafrikanske land.

Ennahda-partiet, som ser ud til at være det tunesiske valgs største stemmeslugere, henter sit værdisæt i islam, men har samtidig et midtersøgende partiprogram efter "skandinavisk forbillede".

På den måde kan partiet, som var forbudt under det nu omstyrtede regime, sammenlignes med Kristendemokraterne i Danmark, vurderer en ekspert.

"At der er så massiv opbakning til partiet hænger sammen med, hvor undertrykte de i virkeligheden har været under det tidligere regime," siger Rikke Hostrup Haugbølle, ph.d.-stipendiat og Tunesien-ekspert ved Københavns Universitet.

Hun er for nylig hjemvendt fra Tunesien, hvor hun lavede feltarbejde med fokus på det muslimske parti, som altså ser ud til at blive valgets helt store vindere.

Hendes indtryk af Tunesiens første demokratiske valg, som ser ud til at have en valgdeltagelse på over 90 procent, er præget af optimisme.

"Valget er en overvældende succes, fordi så mange tunesere meldte sig ved stemmeurnerne, og fordi det er gået fair og frit. Sikkerheden har været i top på alle valgstederne," siger Rikke Hostrup Haugbølle.