Udland

Søvndal glæder sig over krigsstop i Libyen

Selv om Søvndal glæder sig til at sætte punktum for Libyen-krigen, så skal civilbefolkningen stadig beskyttes.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) glæder sig over, at Nato har truffet foreløbig beslutning om at afslutte den militære mission, den såkaldte Operation Unified Protector, i Libyen den 31. oktober.

- Den gradvise afvikling af operationen påbegyndes med det samme. Det afspejler, at freden i Libyen er kommet et stort skridt nærmere. Jeg ønsker libyerne tillykke, siger Villy Søvndal og fortsætter:

- Nato vil i perioden indtil da overvåge udviklingen. Det er vigtigt, at vi sikrer, at situationen ikke tager en uventet drejning til skade for civilbefolkningen.

- Vi startede operationen for at beskytte civilbefolkningen til støtte for og bemyndiget af FN, og vi vil afslutte operationen endeligt, når vi er 100 procent sikre på, at Nato ikke længere har en opgave at fuldføre.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, understreger, at Nato træffer den endelige beslutning i begyndelsen af næste uge.

- Nato vil fortsætte med at overvåge situationen og bevare kapaciteten til om nødvendigt at gribe ind over for trusler mod civilbefolkningen, siger Anders Fogh Rasmussen

Løftet kommer, efter at et møde mellem Nato-ambassadørerne fredag eftermiddag og aften uventet trak ud.

Mødet trak ifølge Anders Fogh Rasmussen ud, fordi "det her er alvorlige sager", og fordi Nato skal træffe beslutninger i fuld enighed. Det stod i aftenens løb klart, at der var uenighed mellem landene om, hvor hurtigt tilbagetrækningen skulle ske.

Ifølge kilder i Nato ville Canada som det eneste land slutte operationen med det samme. Mens blandt andre Frankrig ønskede mere tid.

Flere lande var også utilpas ved, at det med en hurtig tilbagetrækning kunne se ud som om, Nato reagerer direkte på Muammar Gaddafis død torsdag til trods for Natos insisteren på, at den libyske leder ikke var et mål.

/ritzau/