Udland

Nato-ambassadører samles til møde

Mindre end et døgn efter at Libyens mangeårige leder Muammar Gaddafi blev dræbt, tager Nato nu sin indsats i det nordafrikanske land op til overvejelse.

Ambassadører for alliancens 28 lande blev fredag formiddag hasteindkaldt til møde i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles klokken 16.30. Og det er med Libyen på dagsordenen.

Ifølge Ritzaus oplysninger har ambassadørerne alle nødvendige oplysninger og fuldt mandat til at afblæse Nato-operationen, hvis de vurderer, at situationen er moden.

Nato skal vurdere, hvornår operation er slut

Den danske forsvarsminister er dog ikke sikker på, at operationen i Libyen bliver erklæret fuldført fredag.

"Jeg tør ikke sige, ja det bliver i eftermiddag. Der er vi ikke. Det afhænger helt af de informationer, der bliver givet, og de observationer der er," siger Nick Hækkerup (S) til Ritzau.

Han overlader det fuldt til Nato at vurdere, hvornår missionen er afsluttet, men efter Gaddafis død kan han se en ende på indsatsen.

"Jeg forventer da, at vi er tæt på, når nu den ene side af konflikten er ikke eksisterende," konstaterer ministeren.

Frankrig betragter mission som afsluttet

I Frankrig, som var en af drivkræfterne bag Natos indtog i Libyen, betragter udenrigsminister Alain Juppe missionen som afsluttet.

"Jeg mener, at vi kan sige, at den militære operation er slut, nu da hele Libyen kontrolleres af Det Nationale Overgangsråd, TNC. Natos indsats er nået til vejs ende," siger han til fransk tv.

Ikke et mål at få ram på Gaddafi

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har udtrykt sin fulde tillid til, at TNC vil være i stand til at beskytte det libyske folk.

Samtidig har han dog gentagne gange insisteret på, at det ikke var et mål i sig selv at få ram på den libyske leder. Målet har været defineret som et ønske om at beskytte civilbefolkningen.

Fogh sagde torsdag, at afslutningen på Natos indsats i Libyen er rykket "meget tæt på" med Gaddafis død.