Udland

I morgen erklæres Libyen for frit

I morgen bliver Libyen erklæret for et frit land. Det siger ledende medlemmer af overgangsrådet, TNC, der har styret Libyen, siden den mangeårige autoritære leder, Gaddafi, blev fordrevet fra magten for at par måneder siden.

"Dette er starten på et nyt Libyen. Et forenet Libyen med et folk og en fremtid," erklærer TNC's premierminister, Mahmoud Jibril. Den formelle frihedserklæring for Libyen bliver samtidig starten på en køreplan for de politiske og økonomiske reformer, som overgangsrådet har lovet.

Overgangsregering på vej

Som det første vil TNC danne en overgangsregering. Det skal ske inden for en måned.

Derefter er det planen, at overgangsregeringen går i gang med udarbejde en ny forfatning, der skal danne grundlag for demokratiske valg, der er lovet inden for otte måneder efter frihedserklæringen.

Premierminister Mahmoud Jabril ventes at trække sig tilbage umiddelbart efter frihedserklæringen.

Kræver nye folk

Hvem der kommer med i den ny regering er uafklaret og kan blive noget af et puslespil. Mange kræver, at ingen, der har været med i Gaddafis styre, kan sidde i den ny regering.

Desuden er der allerede opstået sprækker mellem de mange væbnede oprørsgrupper, som har domineret kampen mod Gaddafis styrker.

Ledere fra de største byer som Tripoli, Benghazi, Misrata og Sirte beskylder hinanden for at forsøge at dominere den kommende regering.

Men positive toner lyder der også.

"Libyerne ønsker et flerpartisystem, retfærdighed, lov og orden og frihed," siger forsvarsminister Jalal al-Degheili.