Gaddafis lig udstilles i Misrata

Det halvnøgne blodige lig af Oberst Muammar Gaddafi er blevet fragtet til Misrata fra Sirte efter blodige kampe i diktatorens hjemby i går. Kampe, der formentlig markerer borgerkrigens afslutning.

I Misrata bliver Gaddafis lig nu udstillet og befolkningen valfarter til stedet for at se og tage billeder af den mand, der med hård hånd har undertrykt sit folk gennem 42 år.

Ifølge det libyske overgangsråd vil Gaddafi blive begravet et hemmeligt sted på et hemmeligt tidspunkt - formentlig i løbet af i dag. Det skyldes dels at man frygter gravrøvere og dels at man ikke vil have et helligt sted, som Gaddafi-tilhængere kan besøge.

Metoden minder om begravelsen af Al-Qaeda-lederen Osama bin Laden, hvis jordiske rester blev smidt overbord fra et amerikansk krigsskib.

Ved ikke, hvem der skød Gaddafi

Gaddafi forsøgte i går at flygte fra Sirte, da oprørerne kom for tæt på. Hans konvoj bestående af 50 køretøjer blev dog opdaget af Nato-fly og blev bombet. Mange Gaddafi-loyalister blev dræbt i angrebet.

Herefter forsøgte Gaddafi at gemme sig i et rør, men han blev fundet af oprørerne og overgav sig. Gaddafi blev dog skudt og dræbt, da hans støtter begyndte at skyde mod oprørerne. Det udviklede sig til en voldsom ildkamp, og det er derfor ukendt, hvem der skød Gaddafi. Det oplyser Libyens premierminister Mahmoud Jibril.

Muammar Gaddafi blev 69 år.