Udland

Frankrig: Libyen i gæld til os

Frankrig vil have noget igen fra Libyen for sin indsats mod Muammar Gaddafi. Det "skylder" Libyen, lyder det uden omsvøb fra den franske forsvarsminister, Gerard Longuet.

Frankrig vil "spille rollen som den vigtigste partner i landet, og deres ledere ved, at de skylder os en masse", siger Longuet til avisen Le Monde.

"Alle vil kaste deres hat ind i ringen. Vi vil hverken være de sidste eller de mest påtrængende," siger han.

"Vores indblanding kom ikke for sent, var ikke middelmådig eller usikker. Og vi har ikke noget at skamme os over.

Vil gerne udnytte olie og gas

Frankrig og Storbritannien har anført europæernes militære indsats i Libyen, og den britiske premierminister, David Cameron, antydede torsdag, hvor Gaddafi blev dræbt i Sirte, at man har store forhåbninger til aftaler med libyerne.

Mange lande og selskaber står på spring for at udnytte Libyens meget store gas- og olieforekomster.

Den samme entusiasme udspillede sig, da Gaddafi i 2003 brød Libyens isolation i forhold til Vesten ved at opgive forsøget på at producere masseødelæggelsesvåben og invitere olieselskaber til at investere i landet.

Det udnyttede dengang især italienske energiselskaber, men analytikere siger, at Frankrig denne gang står på spring for at sikre sig den største bid af kagen.

Blair kritiseret for at kalde Gaddafi for ven

Den daværende britiske premierminister, Tony Blair, er i lyset af det seneste halve års begivenheder i Libyen blev stærkt kritiseret for, at han i 2004 besøgte Gaddafi i Libyen og beskrev ham som en ven i kampen mod terror.

Blairs kritikere mente, at han legede med ilden og var mere interesseret i at sikre britiske selskaber adgang til det libyske marked.

Det var franske fly, som torsdag formentlig bremsede en kolonne af køretøjer uden for byen Sirte, hvor Gaddafi befandt sig. Han blev kort efter fanget af libyske soldater og dræbt.