Udland

FN-chef vil granske Gaddafis død

Der florerer så mange versioner af Li-byens mangeårige leder, Muammar Gadda-fis, død, og hele sagsforløbet er så omtåget, at det kalder på en nærmere granskning, der får styr på sagens fak-ta. Sådan lyder meldingen fra FN's men-neskerettighedskommissær, Navi Pillay.

"Vi mener, at der er behov for en undersøgelse," fastslår hendes talsmand, Rupert Colville, ifølge AP.

"Vi har brug for flere detaljer til at fastslå, om han blev dræbt i kamp eller henrettet efter sin anholdelse," tilføjer han.

Stadig tvivl om hvordan Gaddafi døde

Nyheden om Gaddafis død gik torsdag verden rundt, men der hersker stadig tvivl om, hvordan Libyens væltede enehersker egentligt kom af dage.

Ifølge FN's menneskerettighedskontor er der netop nu fire eller fem forskellige versioner af, hvordan han mistede livet.

Billeder fra mobilkameraer viser tilsyneladende en blodbestænket Gaddafi, der bliver taget til fange og derefter slået ihjel af oprørsstyrker.

Rupert Colville kalder videoerne for "meget alarmerende", men understreger samtidigt, at Gaddafis død indvarsler en "ny æra".

"Et nøgleelement for at få arven efter Gaddafis lukket vil være at sikre, at retfærdigheden sker fyldest," siger talsmanden for FN-chefen.

"De tusinder af ofre, som mistede deres liv, forsvandt, blev udsat for tortur eller andre bud på menneskerettighederne, siden konflikten brød ud i februar 2011, har ret til at kende sandheden," siger talsmanden.

Begravelse udsat nogle dage

Samtidig meldes det, at den planlagte begravelse fredag af Gaddafi er udsat nogle dage. Det siger en talsmand for overgangsrådet i Tripoli, TNC.

Udsættelse skyldes, at TNC endnu ikke har besluttet, hvor Gaddafi skal begraves, efter at han blev dræbt i sin fødeby Sirte torsdag.