Udland

Otte skæve facts om Gaddafi

Gaddafi har siddet tungt på magten i 42 år i Libyen, og nu er han omsider blevet pågrebet af oprørerne. Der er umiddelbart intet der tyder på, at han vil blive savnet som diktator.

En verden uden Gaddafi vil dog blive lidt mindre kulørt. Han er nemlig kendt som sin mange morsomme - men oftest ufrivillige - eskapader.

Tv2.dk har samlet de otte farverige historier og facts fra diktatorens karriere.

Havde 40 jomfruer ved sin side

Hvad giver man en mand, der har alt? Hvad med 40 veltrænede jomfruer, som kan fungere som bodyguards. Jo tak," sagde Gaddafi, der har lod sig beskytte af sit berømte (og berygtede) Amazone-korps. Alle pigerne var håndplukket af Gaddafi og de var alle toptrænede.

Ville bo i kæmpetelt

Når man rejser til verdens måske allerfedeste by, så er det ikke godt nok at bo på Waldorf-Astoria eller Hilton. Næ, Gaddafi insisterede i 2009 på at medbringe sit eget kæmpetelt, så han kunne bo i det. Diktatoren har nemlig altid haft beduin i blodet. Teltet blev dog beordret fjernet af brandmyndighederne. Senere fik han lov at sætte teltet op i Rom.

Grådighed er også en slags dyd

En rigtig diktator skal have masser af penge på sine mange bankkonti. Eksperter mener, at Gaddafi i sin storhedstid havde fået raget 60 mia. dollars til sig selv og sin familie. Penge som det libyske folk nok gerne havde set i deres lommer. Gaddafi har blandt andet engageret sig i den italienske fodboldklub Juventus.

Kær diktator har mange navne

Gaddafis navn kan staves på 112 forskellige måder. Mindre kan ikke gøre det, når man i 42 år har været Libyens "ubestridte" leder. Det er det amerikanske tv-netværk ABC, der har gjort antallet op.

Lægebesøg skulle filmes

Gaddafi var en helt exceptionel hypokonder. Når hans læge kom på besøg - og det gjorde han tit - skulle konsultationen optages på video, så diktatoren kunne få både en anden og tredje mening om sagen.

Var den sande kulturkonge

Gaddafi udråbte sig i vanlig beskedenhed sig selv som Kulturens Konge.

Var glad for Botox

Gaddafi var og er en forfængelig herre, og han havde derfor hele tiden sin personlige sygeplejerske ved sin side. Og hun var altid bevæbnet med en Botox-sprøjte, så diktatoreren kunne få sit daglige skud ansigtsmedicin. Den oplysning er kommet frem via WikiLeaks.

Ville ikke flyve over vand

Gaddafi er ikke glad for at flyve, og han nægter ganske enkelt at flyve over vand. Hvordan han er kommet fra Libyen til New York melder historien intet om.