Udland

Risiko for vold stopper homoparade

Serbiske myndigheder har forbudt en planlagt parade for homoseksuelle, der søndag skulle have været gennemført i landets hovedstad, Beograd.

Samtidig er flere mod-demonstrationer også forbudt, siger indenrigsminister Ivica Dacic. Der er en sikkerhedsrisiko forbundet med at lade paraden finde sted, samtidig med at der er flere demonstrationer i byen, og den er for høj, siger han.

"Vi forbyder alle forsamlinger i denne weekend. Politiet vil med alle midler stoppe enhver forsamling," siger Dacic til tv-stationen B92.

"De er ikke forbudt på grund af deres karakter, men for at forhindre, at den offentlige ro og orden bringes i fare," forklarer ministeren.

Ekstremister ville skabe uro

Tidligere på dagen havde arrangørerne af paraden afvist en opfordring fra myndigheder til at aflyse paraden.

Ifølge B92 har politiets sikkerhedsvurderinger afsløret, at ekstremister havde planlagt at skabe uroligheder i flere dele af Beograd for at få politistyrkerne til at sprede sig, så de var svækket.

Derpå ville ekstremisterne brænde regeringskoalitionens hovedkvarter ned, viser de afslørede planer ifølge B92.

Sidste år blev omkring 100 personer kvæstet i voldsomme sammenstød mellem politi og højrefløjsekstremister, som blandt andet kastede brandbomber mod politiet og satte ild til Det Demokratiske Partis hovedkvarter.

Sidste års parade var den første siden 2001, hvor bøsser, lesbiske og andre blev slået til blods af nationalister og fodboldfans, da de forsøgte at gennemføre deres march.

Dengang fik serbisk politi massiv international kritik for ikke at have gjort nok for at beskytte paradedeltagerne.