Udland

PET beordrede Westergaard hjem

Det var Politiets Efterretningstjeneste (PET), som tog beslutningen om at sende den udsatte Muhammed-tegner Kurt Westergaard hjem fra Norge.

Det oplyser Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), som er det norske svar på PET.

"Det er den den danske sikkerhedstjeneste PET, som har det daglige ansvar for Westergaards sikkerhed," siger kommunikationschef i PST, Trond Hogubakken.

"Dermed var det også PET, som anbefalede ham at aflyse arrangementet, som han skulle deltage i i Norge, og rejse tilbage til Danmark mandag," tilføjer han ifølge radio- og tv-stationen NRK.

Den danske tegner, som lever med en overhængende drabstrussel over hovedet, forlod først på ugen Oslo ledsaget af sine livvagter.

Det skete mindre et døgn før, han skulle have deltaget i præsentationen af en bog, som han har illustreret.

Hjerteflimmer

Westergard, som ifølge den officielle forklaring rejste hjem på grund af hjerteflimmer, fortalte tirsdag, at beslutningen blev truffet i fællesskab af PST og PET.

Der spekuleres i, om det var frygten for et attentat, der var begrundelsen for hjemrejsen.

Trond Hogubakken siger, at det er "naturligt", at norsk og dansk politi taler sammen, men at det var PET, som i sidste ende besluttede at sende Westergaard hjem.

"Politiet og PST's rolle, og sikkert også PET's rolle, er at give sikkerhedsråd. Vi giver råd og anbefalinger til den person, som vi beskytter. Hvad personen ønsker at sige til offentligheden må være hans valg," siger Hogubakken.

Han vil dog hverken fortælle, hvilke sikkerhedsråd, som blev givet til Westergaard, eller hvilken trussel, der var tale om.

"Det må PET eventuelt kommentere. Jeg kan heller ikke sige noget om graden af alvor i truslen mod Westergaard," siger han.

Kurt Westergaard, som i 2005 stod bag den kontroversielle tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen i Jyllands-Posten, var taget til Norge for at deltage i et bogarrangement sammen med sin norske kollega Geirr Lystrup.

Det skulle have fundet sted tirsdag formiddag i Litteraturhuset i Oslo.