Udland

Ekstremist kendte ikke Breivik

En britisk højreekstremist, Paul Ray, blev onsdag aften afhørt af norsk politi i forlængelse af Anders Behring Breiviks terroranslag i Norge 22. jui. Ray afviser, at han på nogen måde har været Breiviks inspirator og mentor.

"Jeg har aldrig snakket med han eller på anden måde haft kontakt med ham," sagde Ray til norske TV2 efter at han var ankommet til den norske hovedstad.

Ifølge den norske avis Dagbladet har politiet imidlertid sikret sig elektroniske spor, som styrker mistanken om, at der har været kontakt mellem Breivik og Ray.

Angiveligt er den 35-årige brite en af den terrorsigtede Anders Behring Breiviks store forbilleder, og i sit såkaldte manifest på 1518 sider hævder Breivik, at de to sammen grundlagde organisationen Tempelridderne.

Ray, som for tiden har bopæl i Malta, sagde i sidste uge til Dagbladet, at han agtede at rejse til Norge for at blive renvasket.

- Jeg rejser med glæde til Norge for at forklare mig ud af sagen. Hvis ikke politiet har kontaktet mig i løbet af onsdag, vil jeg selv rejse for at renvaske mig, sagde Ray til avisen.

I Breiviks manifest henvises der flere gange til en påstået mentor, Richard Løvehjerte, som nordmanden skal være blevet vejledt af.

Medlemmer af den højreekstreme organisation English Defence League (EDL) har udtalt, at Richard er identisk med Ray, som står bag bloggen Lionheart.

Breivik hævder, at han mødte Paul Ray i London i 2002, men det møde, afviser Ray, skal have fundet sted.

Briten nægter ethvert kendskab til nordmanden, men erkender, at han selv har været med til at stifte organisationen Tempelridderne.

/ritzau/NTB