Udland

Højreekstremist afhøres i Norge

Den britiske højreekstremist Paul Ray skal onsdag afhøres af de norske myndigheder i forbindelse med terrorsagen 22. juli i Oslo og på Utøya.

Det oplyser politiet i Oslo.

Angiveligt er manden en af den terrorsigtede Anders Behring Breiviks store forbilleder, og i sit såkaldte manifest på 1518 sider hævder Breivik, at de to sammen grundlagde organisationen Tempelridderne. Det er blevet afvist af Ray som værende ukorrekt.

"Det stemmer, at Paul Ray har stået i kontakt med Oslo Politidistrikt, og at han skal afhøres i forbindelse med terrorsagen onsdag," siger kommunikationsrådgiver Roar Hanssen fra Oslo Politidistrikt.

Han vil ikke oplyse, hvor og hvornår afhøringen skal finde sted.

Vil renses i Norge

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby har tidligere udtalt, at Ray "helt klart er en af dem, vi vil kontakte".

Den 35-årige brite, som for tiden har bopæl i Malta, sagde i sidste uge til den norske avis Dagbladet, at han ville rejse til Norge for at blive renvasket.

"Jeg rejser med glæde til Norge for at forklare mig ud af sagen. Hvis ikke politiet har kontaktet mig i løbet af onsdag, vil jeg selv rejse for at renvaske mig," sagde Ray til avisen.

I Breiviks manifest henvises der flere gange til en påstået mentor, Richard Løvehjerte, som nordmanden skal være blevet vejledt af.

Medlemmer af den højreekstreme organisation English Defence League har udtalt, at Richard er identisk med Ray, som står bag bloggen Lionheart.

Afviser at møde har fundet sted

Breivik hævder, at han mødte Paul Ray i London i 2002, men det møde, afviser Ray, skal have fundet sted. Briten nægter ethvert kendskab til nordmanden, men erkender, at han selv har været med til at stifte organisationen Tempelridderne.

Ray understreger, at Breivik ikke har noget med organisationen at gøre. Samtidig nægter han at opgive navne på Tempelriddernes medlemmer og deres antal.