Udland

Lavede atomforsøg i køkkenet

En svensk mand overraskede myndigheder-ne med et ganske specielt kemieksperi-ment, da politiet den 20. juli troppe-de op på hans hjemmeadresse.

Den 31-årige Richard Handl var nemlig i færd med at bygge en kernereaktor i sit køkken. Han havde gennem internet-tet anskaffet sig mindre mængder af de radioaktive stoffer uran, radium og americium, skriver politiken.dk.

"Jeg har altid været interesseret i kernefysik, og jeg var bare nysgerrig efter at se, om det var muligt," siger han til avisen.

Handl, der er fra Strövelstorp i Sydsverige, havde fået fat i få gram uran og mindre end et gram americium og radium.

"Han lå inde med små mængder," siger Annelli Hällgren, kommunikationschef ved de svenske atomsikkerhedsmyndigheder, til politiken.dk.

Handl oplyste selv myndighederne om de radioaktive stoffer, og det førte til politibesøget den 20. juli.

Nyhedsbureauet AP skriver ifølge politiken.dk, at Handl risikerer to års fængsel, men svenskeren selv regner ikke med at ruske tremmer.

"Jeg blev løsladt efter høringen, og jeg tror ikke, at jeg kommer i fængsel. Myndighederne har sagt, at den radioaktive stråling ikke var særlig høj," siger han.

Den 31-årige svensker havde selv en geigertæller for at måle det radioaktive niveau for sikkerhedens skyld, men han fortryder alligevel sit forsøg.

"Det kunne være farligt. Jeg gør ikke sådan noget igen," siger han til politiken.dk.

Handl skrev om sine forsøg på bloggen RichardsReactor:

"Jeg forsøgte at koge americium, radium og beryllium i 96 procents svovlsyre for lettere at kunne blande dem. Men det hele eksploderede."