Udland

Terkelsen: Nordmænd takker Stoltenberg

Det norske Arbeiderparti har siden eksplosionen i Oslo og skyderiet på Utøya oplevet en fremgang på 11 procentpoint - og det skyldes i særdeleshed den norske statsminister, Jens Stoltenberg, siger TV 2s korrespondent, Ulla Terkelsen, der befinder sig i Oslo.

"Han var tidligere en meget indadvendt og ikke særlig karismatisk politiker. Han var optaget af tal og fakta, men han er virkelig trådt i karakter og har været en fantastisk leder af landet - og det er blandt andet dét, som nordmændene siger tak for."

Støtter pr. automatik op om den siddende regering

Derudover støtter enhver nation i krisetider nærmest per automatik op om den siddende regering, siger Ulla Terkelsen:

"Man så det i USA efter 11. september og efter oversvømmelseskatastrofen i det østlige Tyskland. Man har en fornemmelse i alle lande af, at når det går virkelig, virkelig galt, så holder man sig til det, man kender."

Arbeiderpartiets fremgang har kostet stemmer for det norske Fremskridtsparti og højrefløjen i norsk politik.

"Men man skal ikke drage for dramatiske konklusioner af det dramatiske hop fremad for Arbeiderpartiet. Undersøgelser viser, at det er folk - der ikke er specielt politiske eller politisk engageret - og svingvælgere, der har sat kryds ved Arbeiderpartiet. Derfor er det ikke sikkert, at det holder."

I Norge er der kommunalvalg til efteråret, men der er først valg til Stortinget om to år, men ifølge Ulla Terkelsen, er det ikke sikkert at Arbeiderpartiets fremgang på grund af terrorangrebene kan holde så længe.