Udland

Statsminister folkehelt i Norge

"Man kan dræbe et menneske, men ikke en befolkning," sådan sagde Norges statsminister Jens Stoltenberg forleden i en tale til det norske folk som eksemplificerer det lederskab, som på det seneste har imponeret i og uden for Norge.

Den norske befolkning har efter trage-dien på Utøya og terrorbomben i Oslo fået et nyt og endnu mere positivt indtryk af den 52-årige Stoltenberg.

"Før dette skete var der mange, ikke mindst politiske modstandere, som mente, at Jens var en svag leder," siger Oddvar Stenstrøm fra TV 2 Norge til TV 2 Nyhederne.

Ingen politiske angreb

Siden katastrofen har Stoltenberg til gengæld holdt flere kraftfulde taler, hvor temaet har været nationalt sammenhold, og det har ifølge TV 2 Nyhedernes Ulla Terkelsen hjulpet den sørgende norske befolkning.

"Jeg oplever, det som om at mange nordmænd er dybt taknemmelige. Han har hjulpet dem med at holde sammen på sig selv, og samtidig været en leder," vurderer TV 2 Nyhedernes Ulla Terkelsen.

Stoltenbergs tilgang har også hjulpet statsministeren politisk.

"Han har fået mange opfordringer til at kaste sig over det norske fremskridtparti, men det har han ikke gjort. Han har holdt sin sti helt ren, og har givet politisk pote, selvom han ikke har spillet på det," tilføjer Terkelsen.