Udland

Danske nationalister træner i Rusland

Højreekstremistiske grupper i Danmark har inden for det seneste år knyttet tætte bånd til nynazister i Rusland. Det erfarer TV 2 | NYHEDERNE.

Flere eksperter ser med bekymring på den udvikling - ikke mindst i lyset af terrorangrebet i Norge fredag, hvor Anders Breivik slog mindst 76 mennesker ihjel.

De danske højreekstremister lægger nemlig ikke skjul på, at de også er parate til at gå i kamp.

I oktober 2010 besøgte danske højreekstremister fra Danmarks Nationale Front (DNF) deres venner i Den Slaviske Union i Rusland.

Den Slaviske Union, som DNF samarbejder med, er Ruslands største højreradikale gruppe og står bag et utal af drab på civile kaukasierne i Rusland.

På DNF's hjemmeside er flere af medlemmerne fotograferet og filmet, mens de lærer at bruge skydevåbnene.

Fandt kemikalier hos anholdt

I januar i år blev en af DNF's medlemmer arresteret under en politiaktion i Hørsholm. En sag som PET's chef Jakob Scharf henviste til kun få dage efter terrorangrebet i Norge.

Her oplyste PET-chefen, at man under en ransagning hos højreekstremisten fandt "kemikalier, der kunne være brugt til bombefremstilling".

DNF afviser alle PET's anklager. Turen til Rusland var kun en vildsvinejagt, lyder det fra foreningens talsmand Morten Borup.

Han lægger desuden afstand til Anders Breiviks terrorangreb i Norge.

Og så understreger han, at DNF nu har afbrudt al samarbejde med de militante russiske højreekstremister.

"Vi vil ikke associeres med en gruppe, der render rundt i skovene med camouflageuniformer," siger talsmand Morten Borup til TV 2 | NYHEDERNE.

PET's tidligere operative chef mener dog, at der stadig er god grund til at overvåge medlemmerne af Danmarks Nationale Front.