Udland

Skrev på Twitter om Utøya under skyderi

Den 23-årige Kjetil Vevle var én af de første, der så Anders Behring Breivik, da han gik i land på øen Utøya, hvor han skød og dræbte 68 medlemmer af Arbeiderpartiets Ungdomsforbund (AUF).

Han var også vidne til, at Anders Breivik dræbte massakrens to første ofre: Monika Bøsei og Trond Berntsen, der er den norske kronprinsesse, Mette-Marits, stedbror.

"Jeg havde fået besked på, at en person fra efterretningstjenesten PST skulle komme ud til øen. Da han kom i land med båden, gik jeg og kaptajnen fra båden ud af hovedhuset for at se. Da så vi, at han affyrede to skud mod to mennesker, som faldt," fortæller Kjetil vevle til den norske tv-station NRK.

Skrev på Twitter: Nogen skyder

Han løb sammen med kaptajnen - som boede sammen med Monika Bøsei - løb han over bakken for at advare de andre på øen. Samtidig skrev han klokken 17.52 på Twitter:

"Nogen skyder på Utøya. Hjælp os med at kontakte politiet" i håb om at nogen ville se hans besked og tilkalde hjælp.

"Jeg er der, det stemmer"

Inden for samme minut fik han følgende besked fra en mand, der hedder B. J. Røberg-Larsen. Han skrev:

"Med den chikane jeg modtog, da jeg tweetede om Oslo-braget, så tror jeg, at jeg afstår fra at melde mere fra Utøya-skydningen."

Klokken 17.54 svarer Kjetil Vevle manden:

"Jeg er der, og det stemmer."

Klokken 17.58 skriver Vevle:

"Vi sidder ved vandet. En mand iklædt politiuniform skyder. Hjælp os med at kontakte politiet."

På Twitter: Vi er i god behold

Kjetil Vevle løb ned mod vandet for at undslippe Anders Behring Breiviks kugler. Da de hørte, at den mangedobbelte massemorder nærmede sig, begyndte de at svømme mod klipperne på Utøya, hvor de gemte sig bag en klippevæg, der var umulig at nå fra land.

"Det er en forfærdelige følelse at se mennesker blive dræbt. Det er en situation, jeg ikke under nogle at være i.

Klokken 18.13 skrev han på Twitter:

"Vi er i god behold, afventer situationen. Nye skud."

Han blev efterfølgende samlet op af en båd, der sejlede ham ind til fastlandet.

Vil tilbage til Utøya

På trods af at der opstod panik på øen, da Anders Breivik skød vildt omkring sig, formåede Kjetil Vevle imidlertid også at holde hovedet koldt og hjælpe nogle af de yngre deltagere i sommerlejren:

"Når man er sammen med meget unge mennesker, som ikke nødvendigvis forstår situationen, må man mande sig lidt op."

På trods af at øen Utøya, der er ejet af Arbeiderpartiet, for altid vil være mærket af massakren, mener Tore Vevle, at han ungdomsorganisationen må vende tilbage til øen igen.

"Utøya var et sted for fællesskab og politisk virksomhed. Vi må bruge øen igen. Vi vil jo gerne have, at den skal være forbundet med den politiske virksomhed og den livlige ungdom, som har været der."

Klokken 21.28 på dagen, hvor 68 af hans kammerater blev skud skrev han:

"Jeg har det godt. Kom væk fra øen til sidst. Nu håber jeg, at jeg finder alle, som jeg kender."