Udland

Jens Stoltenberg: Det var ondskab

Det norske kongepar, regeringen og andre repræsentanter for det officielle Norge har søndag formiddag sammen med mange sørgende deltaget i en mindegudstjeneste for terrorangrebets ofre.

Hundredvis af mennesker var samlet på gaden foran Oslo Domkirke, der var fyldt til sidste plads. Selv om der er mange mennesker i centrum af den norske hovedstad, så er stemningen i byen præget af en stille og sorgfuld ro.

"Vi er et folk i sorg. Fredag 22. juli 2011 blev vor lange fredag. Et helt folk har mistet søstre, brødre, familiemedlemmer og venner. Samtidig er der håb og trøst," sagde Oslos biskop, Ole Kristian Kvarme, under mindegudstjenesten.

Under gudstjenesten i domkirken panorerede tv-kameraer han over ansigter, der var mærket af sorg og fortvivlelse, og under prædikenen og mindetalerne lød der dybe og hjerteskærende hulk.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt en gribende og meget personlig tale. Han understregede, at mange kendte flere af ofrene for bombeangrebet i Oslo og skudmassakren på Arbeiderpartiets Ungdomsforbunds sommerlejr på Utøya.

"Jeg kendte flere af dem. En af dem var Monika. I over 20 år arbejdede hun på Utøya. For mange af os var hun Utøya. Nu er hun død. Skudt og dræbt, mens hun skabte omsorg og tryghed for unge mennesker fra hele landet," sagde Stoltenberg og fortsatte:

"En anden er Tore Eikeland, formand for AUF i Hordaland og en af de mest talentfulde unge politikere. Jeg husker, da han fik AP's landsmøde til at juble, da han holdt et engageret indlæg om EU's postdirektiv og vandt."

"Nu er han død. Borte for altid. Det er ikke til at begribe. Snart får vi billeder og navne på alle ofre, og da vil det fulde omfang af ondskaben træde frem. Vi er rystet over det, der er overgået os, men vi giver aldrig op," understreger Jens Stoltenberg.

"Ingen har sagt det finere end AUF-pigen, der blev interviewet af CNN. Hun sagde: "Hvis en mand kan vise så meget had. Tænk hvor meget kærlighed vi sammen kan vise"," slutter Norges statsminister, der overbragte kondolencer fra hele verden.