Udland

Terrorsigtet aktiv på naziforum

Den 32-årige nordmand Anders Behring Breivik, der er anholdt og sigtet for fredagens bombeangreb i Oslo og massakren på Utøya, har siden 2009 været aktiv på et nazistisk netforum, skriver den svenske netavis Expo.se.

Expo, som den berømte, afdøde krimifor-fatter Stieg Larsson stiftede sammen med en gruppe journalister i 1996, har i en årrække været spydspids i at af-sløre svenske nynazisters planer.

"I 2009 registrerede Breivik sig som medlem i det nazistiske netforum Nordisk," skriver netavisen.

Ifølge Expo er der tale om et nordisk nazistisk forum med over 22.000 medlemmer. På forummet diskuteres mange forskellige spørgsmål - lige fra emner om såkaldt "hvid magt"-musik til debatter om politiske strategier, der skal knuse demokratier.

På forummet bliver der også opfordret til vold.

Netstedet Nordisk blev startet i 2007 og blev hurtigt en stor succes blandt de såkaldte nationale i Sverige.

Blandt deltagerne er mange forskellige højreorienterede og højreekstreme, skriver Expo. Ifølge netavisen skulle også riksdagsmedlemmer for Sverigedemokraterna være med.

Nordisk drives af organisationen Nordiske forbundet, som blev stiftet i 2004. Forbundet blev stiftet af højreekstremister fra gruppen Nationaldemokraterna og den svenske naziorganisation Svenska motstandsrörelsen.