Udland

Stoltenberg rystet over national tragedie

En fattet, men tydelig berørt norsk statsminister, Jens Stoltenberg, betegner på et pressemøde lørdag morgen i Politihuset i Oslo fredagens massakre og bombeangreb som en national tragedie og et angreb på Norges åbenhed.

"Det er et mareridt og ikke til at forstå," siger Jens Stoltenberg om drabene på mindst 84 personer på en sommerlejr for socialdemokratisk ungdom på øen Utøya, og timer forinden bombeangrebet i det centrale Oslo, som har kostet mindst syv mennesker livet.

"Det, som er sket på Utøya, er en national tragedie. Ikke siden krigen har Norge oplevet en større forbrydelse," siger statsministeren og tilføjer, at det er vanskeligt at udtrykke med ord, hvor stor medfølelse han har med dem, det er gået ud over.

Jens Stoltenberg tager lørdag ligesom flere af sine ministre til landsbyen Sundvollen nordvest for Oslo for at møde de overlevende og pårørende efter skudtragedien på Arbeiderpartiets Ungdomsforbund AUF's sommerlejr på Utøya.

"Jeg kender flere af dem, der er ramt, og jeg kender deres forældre," siger Stoltenberg uden at ville komme ind på nærmere detaljer om, hvem der er tale om.

Han skulle selv have besøgt lejren på Utøya for at tale lørdag.

"Det gør ekstra ondt på mig, fordi Utøya er et sted, jeg har været hver sommer siden 1974. Jeg har oplevet glæde, engagement og tryghed dér."

"Nu er stedet blevet udsat for brutal vold, og et ungdomsparadis er forvandlet til et helvede i løbet af få timer," siger statsministeren om øen i Tyrifjorden, som er ejet af AUF.

"Hver og en, der var på Utøya, er mærket for livet. Unge mennesker har oplevet ting, som ethvert menneske gerne ville være forskånet for: Frygt, blod og død."

Statsministeren har lørdag eftermiddag indkaldt regeringen til krisemøde for at drøfte situationen. Imens flages der på halv på alle offentlige bygninger i Norge.