Norsk tv: Anholdt er højreekstremist

Den anholdte har vĂĄbentilladelser, og er aktiv pĂĄ flere islam-fjendtlige netsider.

Ifølge det norske TV2 har den 32-årige mand, der er anholdt og mistænkes for at stå bag fredagens terroraktioner i Oslo, forbindelser til et højreekstremistisk miljø i det sydøstlige Norge.

Den anholdte har vĂĄbentilladelser til et automatvĂĄben og en pistol af typen Glock.

Bevæbnede politistyrker ankom kort før midnat til en boligblok i Oslo. Ifølge Dagbladet er den 32-årige mand, som politiet har anholdt efter fredagens terroraktioner i Oslo og på en nærliggende ø, bosat på adressen.

Tidligere oplyste det norske politi, at den anholdte er norsk statsborger. Politiet tager det indtil videre for givet, at den 32-årige står bag både bombeangrebet i Oslo samt drabet på mindst 10 unge mennesker på øen Utøya.

Hvorvidt manden var ene om terrorhandlingen er endnu uvist.

- Han er ved at blive afhørt i øjeblikket. Vi ved ikke, om han opererede på egen hånd, siger vicepolitimester Sveinung Sponheim til Dagbladet.

Ifølge dagbladet VG er den anholdte aktiv på flere netsider, som klart udtrykker en islam-fjendlig holdning.

I et af sine indlæg skriver han, at politik i dag ikke handler om kapitalisme mod socialisme, men at kampen står mellem nationalisme og internationalisme. Han udtrykker klart støtte til den nationalistiske tankegang.

Har har også kommenteret svenske avisartikler, som han blandt andet kritiserer for at have svigtet ved ikke at være "tilstrækkelig" kritisk over for islam.

På Facebook oplyser den anholdte, at han er direktør for sit eget firma. I foråret 2009 drev han et firma, der beskæftigede sig med dyrkning af forskellige afgrøder. Et firma af den slags har nem adgang til store mængder kunstgødning, skriver VG.

Tidligere fredag var der spekulationer om, at den bombe, der eksploderede muligvis er hjemmelavet med kunstgødning som grundmateriale.

/ritzau/