Udland

Ekspert trækker i land med al-Qaeda-teori

Terrorforsker Magnus Ranstorp mener ikke, det ligner al-Qaeda at angribe politisk ungdomslejr.

Havde det bare været bombeattentatet, så havde det været naturligt at koble det til islamisk terrorisme. Men angrebet mod den politiske ungdomslejr på øen Utøya uden for Oslo mudrer billedet.

Det mener den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp, der efter bomben i Oslo fredag ellers hurtigt over for Ritzau udpegede al-Qaeda-folk som de mest sandsynlige gerningsmænd.

- På baggrund af, hvordan dette har udviklet sig, findes den mulighed, at det er en enkelt gal persons værk, siger forskningschefen på den svenske forsvarshøjskole til nyhedsbureauet TT fredag aften.

Mindst syv mennesker blev dræbt, da en bombe fredag eftermiddag eksploderede midt i Oslos regeringskvarter. Senere angreb en mand forklædt som politimand en politisk ungdomslejr nær Oslo.

Den islamistiske gruppe Ansar al-Jihad al-Alami tog efter de voldsomme begivenheder ansvaret for dem, men repræsentanter for gruppen dementerede senere.

Samtidig har norsk politi ifølge nyhedsbureauet NTB's oplysninger formodning om, at der ikke er tale om international terrorisme.

Politiet skulle ligeledes kende til det miljø, som den nu anholdte mand bag skyderiet på ungdomslejren er knyttet til. Samme mand - en 32-årig nordmand - sættes i øvrigt af politiet i forbindelse med bomben i Oslo.

Tore Bjørgo, professor ved politihøjskolen i Oslo, vil ikke udelukke, at de blodige anslag kan være sat i stand af højreekstremistiske gruppe.

- Jeg har hele tiden holdt muligheden åben for, at det kan være højreekstremistiske miljøer, siger han til NRK.

Han fortæller, at aktionen minder om en bombeaktion i Oklahoma City i 1995, hvor højreekstremisten Timothy McVeigh ved hjælp af en bilbombe slog 168 mennesker ihjel.

- Scenarierne, som vi har set i dag, er beskrevet i central, højreekstremistisk litteratur, siger Tore Bjørgo til NRK.

/ritzau/